Dumitru (MADR): vom acorda o suma forfetara fiecarui fermier afectat de seceta

Facebook
Twitter

Secretarul de stat al MADR, Emil Dumitru, a declarat ca fiecare fermier care a suferit pierderi din cauza secetei va primi o suma forfetara, iar suma de despagubire urmeaza sa fie notificata la Comisia Europeana.

„Ministerul a facut ordinul 97 in 2020, cu toate ca trebuia facut din 2017. Constatam pagubele. Ca sa putem sa despagubim trebuie sa avem o centralizate a suprafetelor afectate de calamitati si dupa aceea cu siguranta vom notifica schema aceasta de despagubire la Comisia Europena si vom acorda, pentru a nu intra sub mecanismul acesta de pierderi-venituri in care sa verificam contabilitatea fiecarui fermier, o sa acordam o suma forfetara fiecarui fermier care a suferit pierderi generate de seceta”, a spus Emil Dumitru.

El a mai explicat ca adeverintele pentru fermieri sunt emise din 15 mai de APIA catre banci , astfel incat fermierii sa primeasca in avans 85% din sprijinul aferent platilor directe pe suprafete, insa a precizat ca urmeaza adoptarea unui pachet de masuri pentru relansarea economiei, de care si agricultura va beneficia.

Citeste si: Adrian Oros: „O seceta ca aceasta n-a mai fost de 50-60 de ani”. Cum vor fi despagubiti fermierii

Ministrul Agriculturii: 1,6 milioane de hectare, calamitate de seceta

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca, in Romania, 1,6 milioane de hectare de teren sunt calamitate de seceta, iar 941.000 dintre acestea au fost deja verificate.

„In ceea ce priveste procesele verbale de constatare a pagubelor, din instiintarile facute de catre fermieri, sunt 1,6 milioane hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat pana acum – 941.000 de hectare. Sigur, aceste echipe de constatare a dimensiunii pagubelor lucreaza continuu si sambata si duminica, pentru ca noi, la finele lunii mai, vrem sa avem incheiate aceste procese verbale, iar pana la 15 iunie sa avem sintezele pe judete, pe comune, pe parcele, ca sa stim cum anume vom face despagubirile”, a spus Adrian Oros.

Ministrul, apel la fermieri si la comisiile de specialitate

Ministrul a vorbit si despre situatiile in care suprafetele calamitate declarate in unele judete depasesc suprafetele insamantate si a insistat pentru o declarare corecta a acestora, pentru a-i despagubi corect pe fermierii afectati.

„Vreau sa fac un apel si la fermieri, dar in primul rand la cei care fac parte din comisiile de constatare, pentru ca in unele judete suprafetele consemnate calamitate se apropie sau chiar depasesc suprafetele raportate in toamna ca fiind insamantate. Probabil, fie in toamna s-au raportat gresit acele suprafete, fie echipele care constata si fac procesele verbale nu isi fac intotdeauna treaba. Noi vrem sa-i despagubim pe toti cei care sunt pagubiti, dar datele dupa care calculam si vom face aceste despagubiri trebuie sa fie date reale”, a adaugat Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE