Adrian Oros: „O seceta ca aceasta n-a mai fost de 50-60 de ani”. Cum vor fi despagubiti fermierii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O seceta ca aceasta n-a mai fost de 50-60 de ani iar fermierii trebuie sa se obisnuiasca sa-si asigure culturile agricole, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, in cadrul unei conferinte de presa.

„E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a afirmat Adrian Oros.

Oros: 1,4 milioane de hectare de teren, afectate de seceta

Ministrul a mai vorbit si despre modalitatile prin care fermierii pot sa-si minimizeze pierderile si a explicat cat de importanta este asigurarea culturilor agricole. Mai mult, seful MADR a precizat ca, in prezent, MADR suporta 70% din contravaloarea politei de asigurare.

„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni – încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (…) Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a adăugat Adrian Oros.

Potrivit ministrului Agriculturii, toti fermierii afectati de seceta urmeaza a fi despagubiti, iar in viitorul apropiat vor fi lansate noi masuri, prin care se urmareste sprijinirea acestora.

Citeste mai multe despre: Ministrul Agriculturii: peste un milion de hectare de teren lovite de seceta: „Toti fermierii afectati vor fi despagubiti”

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE