Ministrul Agriculturii: peste un milion de hectare de teren lovite de seceta: „Toti fermierii afectati vor fi despagubiti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ministrului Agriculturii, pana in prezent exista aproximativ un milion de hectare de culturi afectate de seceta, existand fermieri care chiar iau in calcul reinsamantarea suprafetelor, pentru a-si limita pierderile.

„Toti cei care vor suferi pierderi datorita secetei o sa fie despagubiti. Nu au mai fost despagubiti de multa vreme pentru aceste pierderi provocate de seceta. Din pacate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost insamantate in toamna cu grau, secara, cereale si rapita, pana acum, din datele partiale pe care le avem, se pare ca aproape un milion de hectare sunt afectate intr-o anumita masura, de peste 50% grad de afectare”, a declarat ministul Oros.

Oros, despre evaluarile pierderilor

Seful MADR a mai precizat ca, in acest moment, exista mai multe echipe care se deplaseaza pe teren pentru a evalua pierderile fermierilor si pentru a sti cu exactitate care sunt sumele necesare pentru despagubirea acestora.

“Vom avea spre finalul lunii o evaluare, sa stim ce sume vor trebui alocate ca sa fie despagubiti. (…) Din fericire, in ultimele zile a plouat, in urmatoarele saptamani va ploua. Fermierii care sunt afectati si culturile care au fost semanate in toamna, culturile de paioase au fost afectate, se gandesc acum sa reinsamanteze cu culturi care in aceasta perioada se insamanteaza, in general floarea soarelui si porumb, ca sa mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis ca o sa ii despagubim anul acesta si vom veni cu alte forme de sprijin ca sa treaca mai usor peste aceste pierderi”, a spus Oros.

Ministrul a efectuat mai multe vizite in teren, la societati cu profil agricol, pentru a afla cu ce pierderi se confrunta acestia si care sunt nevoile lor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE