Dragos Vasile, consilier in cadrul Consiliului Concurentei a explicat ca Romania cumpara de la straini legume si fructe mai scumpe decat cele autohtone, deoarece producatorii romani nu dispun de echipamentele necesare pentru a livra pe piata cantitatile cerute, relateaza Agerpres.
,,Una dintre problemele importante care preocupa statele membre se refera la preturi. Se constata ca, pe de o parte, sunt preturi mari pentru consumatori si, pe de alta parte, ca sunt mici pentru fermieri. Este o problema care e foarte preocupanta si o ingrijorare temeinica”, a afirmat Vasile, in cadrul unei conferinte.
CC: preturile la produsele alimentare, sub nivelul celor din UE
Consilierul a mai precizat ca institutia din care face parte a analizat piata si a ajuns la concluzia ca preturile alimentelor din Romania sunt mai mici decat media europeana.
,,S-a constat, printre altele, ca majorarea preturilor la produsele alimentare este sub nivelul din Uniunea Europeana si, in prezent, preturile noastre sunt cam la nivelul de 60% din media europeana, ceea ce este o situatie buna”, sustine consilierul.
De ce aleg retailerii sa cumpere produse din import
Dragos Vasile sustine ca in cazul fructelor si legumelor exista o presiune imensa de import si ca retailerii prefera sa se aprovizioneze cu aceste produse din afara tarii, chiar daca pretul de achizitie este mai mare decat la fructele si legumele romanesti.
,,(…) exista si o categorie de produse unde aprovizionarea se face majoritar din import, cum sunt legumele si fructele, in conditiile in care preturile sunt mai mari decat ar fi la produsele romanesti”, a sustinut Vasile.
Membrul Consiliului Concurentei este de parere ca acest fenomen este cauzat de faptul ca fermierii romani nu detin echipamentele necesare de sortare sau de stocare a produselor, neindeplinind standardele comerciale impuse de retaileri.
,,Care ar fi explicatiile? Unele sondaje, realizate de retaileri, arata faptul ca producatorii romani inca nu au capacitatea de a indeplini niste standarde comerciale. Le lipsesc utilaje de sortare, de calibrare, nu au capacitati de stocare. Toate acestea pot fi desigur corectate in timp prin cresterea capacitatii lucratorilor de a respecta anumite standarde tehnice”, a subliniat reprezentantul autoritatii de concurenta.