septembrie 28, 2021

UE ia in calcul sa reduca subventiile pentru agricultura. Romania se opune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii nu este de accord cu decizia Comisiei Europene de a plafona platile catre fermieri la 100.000 de euro pe exploatatie dar nici cu scaderea platilor pentru dezvoltarea rurala, relateaza EurActiv.

,,Nu sustinem ideea unei plafonari obligatorii, mai degraba optiunea platilor regresive. (…) Scaderile drastice, de pana la 15% pe partea de dezvoltare rurala, vor avea un efect dramatic in privinta disparitatii intre regiunile europene”, a declarat Alexandru Potor, secretar de stat in ministerul Agriculturii.

Reprezentantii europeni considera ca daca statele membre nu sunt multumite cu reducerea fondurilor pentru dezvoltare rurala, pot acoperi acest gol din bugetele nationale. Totusi, autoritatile romane se opun acestei masuri si solicita o rata de cofinantare similara cu cea actuala.

„Vrem o rata de cofinantare similara cu cea din exercitiul actual”, a precizat Potor.

Austria spera ca noul PAC sa sustina fermele de familie

Olanda si Austria s-au opus cresterii contributiei nationale la bugetul UE insa aprecieaza anumite schimbari aduse Politicii Agricole. Austria considera ca fermele de familie ar trebui sa fie sustinute mai mult decat intreprinderile agricole. ,,Fermele de familie, nu intreprinderile agricole, trebuie sa fie sustinute in viitoarea PAC”, este de parere un oficial austriac.

Olandezii sunt de acord ca bugetul pentru agricultura sa scada

Olanda saluta initiativa CE de a da statelor membre mai multa libertate in distribuirea fondurilor si considera ca printr-o politica mai simpla, membrii UE se vor descurca si cu un buget scazut. Totusi, si Olanda este de parere ca noul PAC ar trebui sa aiba o structura diferita.

,,Suntem perfect de acord ca bugetul trebuie sa scada. De asemenea, credem ca putem economisi si mai multi bani daca facem politica agricola mai simpla, astfel ca ar trebui sa cautam o structura diferita a PAC’’, a spus Emar Gemmeke, consilier pe agricultura din Olanda.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE