septembrie 17, 2021

APIA: ce trebuie sa faca producatorii de fructe si legume pentru a primi subventii mai mari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Constantin Birca, director adjunct al APIA a declarat in cadrul unei intalniri cu producatorii ca in sectorul legume-fructe, cea mai mare problema este asocierea producatorilor in cooperative si in grupuri de producatori, pentru ca aceasta este singura modalitate prin care se pot obtine fonduri europene in acest sector, noteaza Agerpres.

,,Cred ca exista o bariera mentala peste care nu putem trece cu usurinta, dar ar trebui sa facem tot ceea ce ne sta in putinta sa reusim sa intelegem macar ca fara a ne constitui in cooperative, grupuri de producatori si organizatii de producatori, nu putem sa avem pretentia sa obtinem fonduri europene cel putin daca ne referim strict la acest sector. Din 2007 s-au facut tot felul de discutii pe aceasta tema in bazine legumicole, iar rezultatul este ca din 2008 s-au constituit 35 de grupuri de producatori, care au fost sustinute cu bani atat din fonduri europene, cat si din bugetul national. Aceste 35 de grupuri de producatori au primit bani pentru a putea functiona, pentru a-si plati chiriile, pentru sediul pentru dotare cu calculatoare, autoturisme si alte plati de functionare”, a spus Constantin Birca in cadrul intalnirii.

Conditii pentru infiintarea unui grup de producatori

Birca a explicat ca pentru asocierea intr-o cooperativa sau intr-un grup de producatori, beneficiarii trebuie sa indeplineasca doua conditii si anume: sa fim minim 5 legumicultori, iar valoarea productiei comercializate sa fie de minim 1 milion de lei, adica cei 5 membri trebuie sa puna in comun productia si sa o vanda “unde considera si unde reusesc”.

,,Daca ne referim la sectorul legume-fructe, trebuie sa intelegem odata ca trebuie sa ne asociem, pentru ca singuri nu putem absorbi fondurile europene: sa ne asociem in cooperative, grupuri de producatori, organizatii de producatori, astfel vom putea sa beneficiem de banii pusi la dispozitie de UE. APIA absoarbe anual peste 2,6 miliarde euro”, a mai precizat oficialul APIA.

La seminarul de la Craiova organizat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura- Centrul Judetean Dolj au participat producatori agricoli potentiali beneficiari ai Programului National de Sprijin (PNS) 2014-2018, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, primari, alti reprezentanti ai administratiei publice locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE