septembrie 28, 2021

Valeriu Tabara: Fermierii nu au acces la o piata care sa le rasplateasca munca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Floricel Dima, subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii a declarat in cadrul unui eveniment ca anul acesta au fost adoptate mai multe masuri care vizeaza dezvoltarea sistemului de irigatii, dezvoltarea unor sectoare din agricultura sau acordarea la timp a subventiilor, noteaza Agerpres.

,,Venim in intampinarea fermierilor, a nevoilor lor astfel incat programele pe care noi le realizam sa le permita dezvoltarea si obtinerea unor productii, calitative si cantitative care sa le permita obtinerea unui profit, in acest domeniu care nu este simplu. Dupa cum vedem, schimbarile climatice au inceput sa aiba un impact major asupra acestei activitati, fenomene din ce in ce mai complexe care care pana la aceasta data nu au fost in Romania, astfel incat trebuie sa inovam, sa gasim solutii si metode care sa ne permita sa ne dezvoltam”, a spus Floricel Dima.

Oficialul a mai spus ca in acest an, s-au facut progrese atat pentru dezvoltarea sistemului antigrindina cat si pentru sustinerea unitatilor de cercetare.

,,Pana la aceasta data am mai infiintat inca 26 de puncte de lansare, deci avem acoperite la nivel national 800.000 de hectare in acest sistem. S-au tras anul acesta 232 de rachete pentru combaterea grindinei. (…) De asemenea, si cercetarea agricola, in zona careia de anul trecut pana acum am reusit sa reorganizam 38 de unitati de cercetare, fata de 3 in perioada 2009-2016. Mai avem 14 pe care pana la sfarsitul lunii speram sa le rezolvam, astfel incat sa relansam si activitatea de cercetare agricola in Romania”, a mai spus Floricel Dima.

Valeriu Tabara: ,,Noi nu ne controlam piata, totul se duce prin intermediari”

In cadrul aceluiasi eveniment, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara a declarat ca agricultura romaneasca se confrunta cu probleme generate de o valorificare nesigura a productiei.

,,Chiar daca ni se pare ca stapanim intr-o oarecare masura piata interna, fermierii nu au acces la o piata care sa le rasplateasca munca. Si sa nu uitam ca la nivel de valoare totala a productiei a Romaniei ne situam la o treime din ceea ce am putea realiza ca potential maxim. Noi nu ne controlam piata, totul se duce prin intermediari. Si aici sunt marile pierderi. De aici rezulta si faptul ca nu sunt surse suficiente de venit”, a spus Tabara.

Fostul sef al MADR mai spune ca activitatea fermierilor este ingreunata de multele garantii cerute si ca subventiile si creditele agricole nu le sunt foarte accesibile din cauza acestor impedimente.

“As spune ca si in ceea ce priveste fondurile europene exista o anumita birocratie si de cele mai multe ori ghidurile care nu reflecta realitatea si creeaza foarte multe probleme in indeplinirea conditiilor pentru a fi acceptate proiectele pe care le fac”, a spus presedintele ASAS.

Valeriu Tabara mai este de parere ca  noua Politica Agricola Comuna ar trebui sa sustina atat fermele mari cat si pe cele mici, si de aceea este nevoie de o mai buna negociere.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE