septembrie 28, 2021

Cum iti transformi casa de la tara intr-o locuinta moderna? 5 lucrari importante

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inainte de a putea sa te ocupi de o gospodarie din zona rurala, iti va trebui o locuinta care sa iti ofere tot confortul de care ai nevoie. Se poate intampla adesea ca pamantul pe care l-ai cumparat sau pe care l-ai mostenit sa aiba o casa veche, batraneasca sau intr-o stare precara.

Cum demolarea si reconstructia unei case sunt prea costisitoare, cea mai buna solutie pe care o ai la dispozitie este sa incepi o renovare ampla. Iata cele mai importante detalii pe care trebuie sa le rezolvi inainte de a-ti incepe viata la tara.

Asigura-ti utilitatile casei

 

Sunt destul de putine sate in izolate in Romania care nu au acces la curent electric. Insa, in 2016, mai putin de jumatate din populatia Romaniei avea acces la canalizare. Evident, cele mai multe astfel de gospodarii sunt in zona rurala.

Cea mai usoara metoda de a rezolva aceasta problema este conectarea unui hidrofor intr-un put de apa potabila. Pe langa faptul te vei bucura de instalatii sanitare in toata casa, vei putea folosi apa din put si pentru a iriga o gradina de legume.

Tencuieste zidurile

 

Multe case vechi sunt construite din chirpici sau, daca ai noroc, din caramida. Oricare ar fi materialul, in timpul renovarii va trebui sa refaci complet aspectul peretilor exteriori.

Decoperteaza tot ce a mai ramas din vechea tencuiala, iar apoi refa finisajele cu ajutorul unui mortar pentru tencuiala rezistent. Nu uita nici de izolatia termica exterioara, pe care o poti face cu polistiren expandat sau cu vata bazaltica.

Repara acoperisul

 

Romanii au fost destul de inventivi in privinta construirii acoperisului, folosind materiale diverse, de la carton bituminat la cutii de bere. Acestea nu doar ca nu sunt estetice, dar se deterioreaza destul de rapid sub actiunea timpului si a intemperiilor. Chiar si traditionalele acoperisuri din paie au o rezistenta scazuta la umiditate si prezinta un risc crescut de incendiu.

Poti inlocui vechile finisaje ale acoperisului cu tigle din metal sau din ceramica. De asemenea, ai optiunea sa-l reconstruiesti complet si sa transformi podul folosit doar la depozitare intr-o mansarda locuibila.

Reconstruieste gardul

 

Un gard nu este folosit doar pentru a delimita si proteja o proprietate, ci si pentru a-i intregi aspectul. Cel mai probabil, nu vrei dori ca locuinta ta de la tara sa aiba un gard facut doar din cateva uluci rupte pe alocuri, cu vopseaua desprinsa.

Poti construi tot un gard din lemn, pentru a pastra aspectul rustic, insa poti folosi materiale si mai rezistente precum boltarii din beton sau chiar pietrele de rau.

Renoveaza interiorul

 

Nu in ultimul rand, vei dori o casa in care sa te poti destinde dupa o zi de munca. Daca vrei sa ai o casa de vacanta la tara, renovarea interiorului va fi cu atat mai importanta. Sunt sanse mari sa fii nevoit sa schimbi tot, de la instalatia electrica la tocurile usilor, insa, daca ai o casa care a fost tinuta in stare buna, poti schimba doar elemente de zugraveala si de pardoseala.

Daca vrei sa pastrezi anumite piese de mobilier sau obiecte de decor, multe din acestea pot fi reconditionate pentru nu strica din farmecul rustic al casei. Insa, oricat de mult te-ar atrage acest stil, nu uita ca scopul acestei lucrari este transformarea unei case vechi intr-una durabila si confortabila.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE