septembrie 20, 2021

Inca un sistem de irigatii va fi construit intr-o regiune importanta din tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, statia de pompare care va iriga culturile agricole din Canalul Siret – Baragan se ridica la 1 milion de lei, in conditiile in care aceasta statie nu a functionat niciodata, noteaza Agerpres.

,,Investitia este undeva la un milion de lei din ceea ce am facut pana acum. E un program in detaliu construit, sa ajungem cu finalitatea lui pe partea dreapta a Canalului Siret. Observati doua lucruri aici: pe de o parte infrastructura principala care inseamna Canalul Siret – Baragan, care are o lungime de exploatare ce este practic functionala cu un dop la km 5+700, iar la km 5+200 este aceasta gura de aspirare ce a fost proiectata si introdusa in statia de repompare 5 de la Haret’’, a spus ministrul.

Alocare de peste 1 miliard de euro, pentru executarea lucrarilor pana in 2020

Ministrul a mai precizat ca Guvernul a alocat peste 1 miliard de euro pana in anul 2020 pentru executarea acestor lucrari, care constau in decolantare, curatirea sectiunilor de scurgere si reprofilarea canalelor acolo unde situatia o cere.

,,Este o investitie extrem de mare si de importanta pentru tara. A doua directie pe care actionam este directia privata, adica sistemul secundar de irigatii care se afla in proprietatea fermierilor, care s-au organizat in asociatii. Prin PNDR avem 435 milioane de euro care vor fi pusi in miscare prin proiectele care se vor crea in zonele acestea, in asa fel incat, odata cu sistemul principal, sa putem sa punem in functiune si sistemele secundare. Si ca o noutate, prin decizia pe care am luat-o in Guvern de a modifica PNDR, in sensul de a putea da posibilitatea ca din banii europeni, pana la 30% din acesti bani, sa-i putem folosi pentru procurarea instalatiilor de irigat, in asa fel incat, odata plecata apa pe canal, sa ajunga si la planta”, mai explica seful MADR.

Intr-o declaratie anterioara, ministrul Daea a precizat ca apa venita pe canal va fi gratuita, insa a mai spus ca va verifica personal canalele magistrale pentru a se asigura ca apa este folosita si ca nu trece ,,degeaba pe acolo cum trece Dunarea pe langa noi’’.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE