Ministrul Daea vorbeste despre refacerea sistemului de irigatii din tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prezent la targul Indagra, ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca irigarea Romaniei este un obiectiv national de o importanta si o necesitate crescuta. Seful MADR a mai spus ca in prezent, tara noastra este in situatia de a pune la loc sistemul de irigatii care a fost distrus de-a lungul vremii, noteaza Agerpres.

„Un obiectiv important pentru Guvern si obiectiv necesar pentru tara este irigarea culturilor, folosirea apei. Uneori unii spun ca prin aceasta folosire a apei, si stiintific se poate dovedi, ea doar se recircula, intra in sistem. Practic se foloseste in folosul si pentru binele omului. De aceea tot timpul avem ca preocupare, ca mod de exprimare si ca actiune concreta aceasta derulare in planul realitatii zi de zi a investitiilor in domeniul irigatiilor. Avem parteneri valorosi. Sunt oameni aici care stiu bine si manuiesc bine tehnica in domeniu. A iriga Romania este un obiectiv national extrem de important si de necesar si exista posibilitatea unor investitii majore care sa treaca dincolo de dimensiunea cunoscuta de catre noi toti. Daca pana in 1989 aveam un sistem de irigatii, care apoi, paralizat fiind, ne aflam acum in situatia de a pune la loc ceea ce am distrus de-a lungul vremii”, a precizat ministrul.

Daea, despre potentialul agricol al tarii

Seful MADR a mai spus ca se vorbeste foarte mult despre potentialul agricol al tarii, insa considera  „necesar, inteligent si practic” sa se ia masuri concrete pentru valorificarea acestui potential.

„Consider necesar, inteligent si practic sa vorbim in spatiul acesta al Romaniei ce avem ca resurse care inseamna potential, ceea ce facem pentru valorificarea lui, si cum masuram potentialul tarii. Multi vorbesc despre potential, foarte multi l-au desenat imaginar, insa in vremea noastra si in pagina realizarilor iata ca putem vorbi si de dimensiunea lui reala la anumite culturi. De aceea si ieri, si azi si maine si oricand, ca specialist si mai ales in tiparul acesta al raspunderii statale ne gandim, proiectam guvernamental directii de actiune pentru a valorifica potentialul”, a explicat Daea.

Ministrul lauda productia record a Romaniei la grau si porumb

Daca inainte de integrare, Romania avea o productie medie la grau, pe un interval de cinci ani, de 2.025 kilograme/hectar, de la momentul integrarii si pana in prezent aceasta productie s-a dublat.

„De la momentul integrarii pana azi Romania a sarit cu mult aceasta productie, a dublat-o si mai bine. Suntem in jur de 5.000 kilograme la hectar. Un salt formidabil. Si intrebarea se pune: mai avem rezerva in acest domeniu? Raspunsul specialistului, al oamenilor de stiinta, al fermierilor, al acelora care strabat cu ochii mintii si cu sudoarea fruntii brazda tarii, spun ca da. Si atunci urmatoarea intrebare care se pune e: cum? Si iata, azi dumneavoastra discutati despre apa. Sau noi punem in planul discutiei factorul esential, existential, apa, pe care o are Romania. Iar Romania nu este in alta parte ci numai aici”, a punctat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE