Ministrul Agriculturii vorbeste despre acordarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a participat in 31 octombrie 2018, la deschiderea oficiala a INDAGRA 2018 – Targ international de produse si echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei.

In discursul sau de deschidere, ministrul Petre Daea a subliniat ca desi a fost un an agricol foarte bun, in care Romania si-a consacrat pozitia de lider european la culturile de floarea soarelui si porumb, ocupand primul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene din agricultura si dezvoltare rurala, inca mai sunt multe lucruri de facut.

„In agricultura mai sunt multe de facut in domeniul zootehniei, al prelucrarii si comercializarii produselor, al echilibrarii balantei de produse agroalimentare, a valorificarii pe deplin a resurselor, al organizarii fermierilor, al performantei in industria alimentara si nu numai. In dorinta de a realiza pe deplin a ceea ce merita Romania, s-au elaborat programe pentru sustinerea activitatii de reproductie in sectorul cresterii suinelor, pentru sustinerea activitatii de reproductie, incubatie sau de crestere in sectorul avicol si de incurajare a activitatilor din zona montana, fiind in stadiu avansat al dezbaterii, legile privind infrastructura de preluare, prelucrare si comercializare a produselor agricole. Sunt asteptari ale tuturor, dar si actiuni ale fiecaruia„, a punctat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ministrul a efectuat un tur al expozantilor pentru a vedea cele mai noi utilaje si tehnologii din domeniu, solutii agricole, autovehicule si accesorii destinate transportului de animale, masini si componente auto agro-industriale si alte produse si servicii din domeniile horticol, agricol si zootehnic.

Astfel, ministrul a vizitat standul fabricii IRUM Reghin, care a lansat tractorul TAGRO, primul tractor romanesc produs dupa o perioada de pauza a industriei de 10 ani, in urma unei investitii totale de peste 6 milioane de euro. Petre Daea a felicitat reprezentantii companiei si le-a urat mult succes in activitate de acum inainte.

In cursul dupa-amiezii de miercuri, ministrul finlandez al Agriculturii si Padurilor, Jari Leppa, care s-a aflat pentru cateva ore in Romania, la invitatia ministrului Petre Daea, a vizitat INDAGRA. Dupa o scurta intalnire bilaterala, cei doi omologi au vizitat standurile expozantilor, facand opriri la Standul Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu, beneficiari ai programului de promovare european – Enjoy it’s from Europe, precum si la standul investitorilor finlandezi in sectorul agricol.

Vizita ministrului finlandez al agriculturii se inscrie in agenda pregatirii evenimentelor  pe care Romania le considera importante in contextul asigurarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene in cadrul Trio-ului Romania-Finlanda-Croatia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE