Oportunitate pentru viticultori. Un important eveniment va fi organizat in Romania

Facebook
Twitter

Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole, in calitate de institutie partenera, anunta ca intre 1 si 4 noiembrie 2018 are loc, la Iasi, International Wine Contest Bucharest (IWCB), singurul concurs din Europa Centrala si de Est acreditat deopotriva de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV) si de Federatia Internationala a Marilor Concursuri de Vinuri (VINOFED).

IWCB este la cea de-a XV-a editie, gazda evenimentului fiind Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, muzeu dedicat Culturii Cucuteni. Ca si alte mari concursuri care poarta in denumire orasul de resedinta, IWCB poate alege ca anumite editii sa fie itinerante, desfasurandu-se in alte orase.

In an Centenar a fost ales Iasul, pentru cateva argumente puternice:

  • istoria vitivinicola milenara – dovedita prin Cultura Cucuteni (5.200 – 3.200 i.e.n)
  • capitala administrativa si culturala a celei mai mari regiuni viticole a tarii
  • contributia majora la realizarea unitatii nationale
  • comunitatea academica importanta legata direct cu istoria, practica si economia domeniului vitivinicol si a ramurilor complementare.

La editia din 2018 vor fi prezenti judecatori – evaluatori din SUA, Canada, Franta, Italia, Singapore, Grecia, Moldova, Elvetia si, bineinteles, Romania. Detalii aici: https://www.iwcb.ro/en/jury-2018/

Vinurile inscrise in concurs provin de pe intreg mapamondul, atat din Lumea Veche, cat si din Lumea Noua. Cu aceasta ocazie, profesorul american Mike Veseth, ”The Wine Economist”, autorul lucrarilor Razboaiele Vinului si Ocolul Pamantului in 80 de vinuri, va sustine o conferinta la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ”Ion Ionescu de la Brad” Iasi. Mai multe informatii sunt disponibile aici : www.wineeconomist.com.

De asemenea, pe parcursul desfasurarii Concursului, exponenti ai cercetarii din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi vor prezenta juratilor straini – formatori de opinie in tarile lor – detalii ale Culturii Cucuteni. Expunerile stiintifice vor putea duce, intr-un final, la prima afirmatie de forta a Romaniei, mai exact faptul ca pe teritoriul actual al tarii s-a dezvoltat viticultura inca de acum 7.000 de ani, plasand tara noastra pe acelasi palier istoric cu cea mai veche cultura vitivinicola atestata din lume.

Romania detine peste 180.000 ha de vita-de-vie, regiunea Moldovei asigurand 45% din totalul productiei nationale de vin. Romania are nevoie de vizibilitatea internationala pe care i-o confera IWCB, deoarece exporturile in 2017 au ajuns la 157.000 hl, cu o valoare de 26,8 mil. Euro. Exporturile de vin s-au indreptat catre tari terte precum SUA, Canada, China, dar si intracomunitar catre Germania, Olanda, Marea Britanie, Franta, Estonia etc.

Dezvoltarea industriei vinicole romanesti conduce la bunastare generala prin comercializarea produselor cu valoare adaugata mare, produse cu identitate, prin intarirea brandului de tara si crearea de noi locuri de munca si oportunitati antreprenoriale in industriile conexe, servicii si industria ospitalitatii.

In 2018 IWCB isi ataseaza si un nume nou – VINARIUM – pentru o comunicare mai eficienta si a incheiat Contractul de licenta marca cu Ministerul Culturii, Departamentul Identitatii Nationale pentru  Centenar 100 Romania 1918-2018 Sarbatorim impreuna.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE