Revolta in Dolj: satenii refuza sa predea porcii si au facut zid in fata autoritatilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Locuitorii din satul Secu, judetul Dolj au format un zid uman la intrarea in localitate pentru a interzice accesul autoritatilor care vor sa le eutanasieze porcii suspecti a fi infectati cu pesta porcina africana. Potrivit unor surse, satenii au inceput deja sa-si sacrifice porcii pentru a nu-i preda autoritatilor, insa organele competente neaga acest lucru, noteaza Mediafax.

Dupa confirmarea primului caz de pesta porcina africana, in satul Secu din comuna Comanicea, judetul Dolj, oamenii au facut zid uman in fata autoritatilor la intrarea in sat, interzicand autoritatilor sa le ucida porcii.

Prefect Dolj: „A fost o revolta, dar pana la urma oamenii au constientizat despre ce e vorba”

Prefectul judetului Dolj, Dan Narcis Purcarescu admite ca a existat o mica revolta insa sustine ca oamenii au inteles pericolul acestei epidemii si in cele din urma s-au conformat.

„A fost o revolta, dar pana la urma oamenii au constientizat despre ce e vorba, au constientizaat pericolul, au constientizat faptul ca o sa fie despagubiti la pretul pietei. Aseara a inceput sacrificarea. Au fost sacrificati 14 sau 15 porci, azi dimineata (joi – n.r.) la ora 8 s-a reluat procedura de sacrificare. Deci lucrurile au intrat in normal, n-a mai fost niciun fel de problema, decat ca am intarziat ca sa lamurim oamenii ce si cum”, a declarat Purcarescu.

Seful DSVSA: „Lumea s-a calmat”

Si directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru neaga zvonurile conform carora locuitorii din satul Secu si-ar fi sacrificat de unii singuri porcii pentru a nu le fi luati de autoritati. Acesta spune ca lumea s-a calmat si ca echipele detasate si-au desfasurat activitatea in conditii normale.

„Chiar acum sunt in teren. Am auzit ca se spune ca n-am mai gasit porci in localitate, dar asta nu stiu cine a vehiculat-o. Eu sunt aici. Lumea s-a calmat, de fapt s-a calmat de aseara (miercuri seara – n.r.). Echipele au lucrat normal aseara pana la 20.00, apoi oamenii s-au dus sa se culce. Se lucreaza, se ucid animale, daca cineva mai incearca sa ascunda cate un animal e pe riscul lui, ca e de dosar penal. Asta ar insemna sa mentinem suspiciunea de boala in continuare. Noi nu putem sa fim siguri ca problema e rezolvata pana nu ucidem si ultimul animal din localitate. Ucidem toate animalele, asta e legea”, a spus directorul DSVSA Dolj.

Primul caz de pesta porcina a fost confirmat in Dolj pe data de 30 octombrie in satul Secu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE