Focar de scrapie intr-un judet important din Romania. Peste 1.200 de oi vor fi sacrificate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, Kincses Sandor, a declarat ca peste 1.200 de ovine de la doua ferme din Ludus urmeaza sa fie sacrificate, dupa ce s-a confirmat ca trei dintre animale erau contaminate cu scrapie, noteaza Agerpres.

„Momentan avem declarate doua focare noi in localitatea Ludus, care au fost confirmate in cursul acestei saptamani. Sunt doua exploatatii cu un numar total de 1.250 de ovine, dintre care au fost trei probe pozitive. Animalele au fost evaluate si in cursul saptamanii viitoare urmeaza sacrificarea tuturor efectivelor. Acestea se reexamineaza, care sunt pozitive se elimina prin incinerare, restul se pot da in consum fara restrictii. Exista doua variante, fie genotiparea, care este o procedura mult mai de durata, fie sacrificarea. Este optiunea proprietarilor, fiindca restrictiile se ridica mult mai repede”, a declarat Kincses Sandor.

Modul de propagare a scrapiei

Seful SDVSA Mures a precizat ca in acest an a mai fost confirmat un focar de scrapie la Sovata, iar acolo au fost sacrificate aproximativ 2.000 de animale dupa ce s-a semnalat un caz pozitiv.

„Anul trecut am avut in zona Ludus, au fost 22 de capete pozitive din 676, 18 confirmate de IDSA Bucuresti. Si acolo s-a trecut prin eliminare prin sacrificare. Boala se propaga direct prin neecarisarea ovinelor moarte si contaminarea se face prin sistemul nervos de la animalele moarte. Contaminarea se face de la animalele moarte prin intermediul oilor, cainilor etc. Toti proprietarii de ovine au obligatia de a anunta moartea animalelor si toate ovinele moarte peste 18 luni sunt aduse la laborator si examinate”, a precizat Kincses Sandor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE