A inceput sacrificarea porcilor bolnavi de pesta porcina africana din judetul Bihor. Cate animale au fost ucise

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un nou focar de pesta porcina africana a fost confirmat in judetul Bihor, iar autoritatile au demarat deja procedura de lichidare a focarului, sacrificand deja 20 de animale dintr-o gospodarie afectata, noteaza Mediafax.

„In baza buletinului de analiza emis de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti – Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, in judetul Bihor a fost confirmat un focar de pesta porcina africana la nivelul unei exploatatii nonprofesionale de suine din localitatea Silindru, comuna Simian, intr-o gospodarie cu 20 capete porcine. Pentru a preveni raspandirea bolii, au fost sacrificati toti porcii din gospodaria afectata si au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte si ucise”, au spus sursele citate.

Masurile luate de autoritati

Conform procedurilor, specialistii din cadrul DSVSA Bihor au luat masuri privind punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, impunerea de restrictii de miscare, efectuarea dezinfectiei exploatatiei afectate, a spatiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.

„Reluam apelul catre toti cetatenii din zonele afectate, dar si din restul judetului sa anunte fara intarziere fie medicul veterinar din localitate sau direct DSVSA Bihor, fie autoritatile publice locale asupra oricarui caz de imbolnavire sau moarte la porcii domestici sau salbatici de care au cunostinta. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie”, au mai spus reprezentantii DSVSA Bihor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE