Petre Daea: Romania este lider european la culturile de floarea-soarelui si porumb

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prezent la deschiderea targului Indagra 2018, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca Romania si-a consacrat in acest an pozitia de lider european la culturile de floarea soarelui si porumb, ocupand primul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene din agricultura si dezvoltare rurala, noteaza Agerpres.

„Locul 1 in Uniunea Europeana privind atragerea fondurilor europene, cu absorbtie de 99,61% din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si de 43% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), unde fata de un program anual de 1,2 miliarde euro am absorbit 1,215 miliarde euro, si prima pozitie la floarea soarelui si porumb ne da dimensiunea posibilitatilor pe care le avem, alimentand increderea pentru viitor”, a spus ministrul Agriculturii.

Ministrul, despre programele de irigatii si sistemele antigrindina

Seful MADR a tinut sa laude eforturile facute de fermieri pentru cresterea productiilor agricole si a vorbit despre principalele programe derulate de cabinetul pe care il conduce, respectiv cel de irigatii si antigrindina.

„In ani climatici diferiti, fermierii romani au gasit calea succesului, folosind castigul cercetarii, al inovarii, al dotarii si al interpretarii corecte a tehnologiilor, adaptate la conditiile concrete in care-si desfasoara activitatea. (…) Desi a fost un an capricios, care, prin desfasurarea lui, a pus o serie intreaga de oprelisti in desfasurarea lucrarilor in camp, totusi rezultatele obtinute onoreaza efortul fermierilor, satisfacandu-le in mare parte dorinta de castig si progres”, a mai precizat Daea.

Programul de irigatii furnizeaza apa pentru 1,2 milioane ha de teren agricol

Potrivit sursei citate, MADR a reusit sa puna in functiune sistemul de irigatii pentru 1,2 milioane hectare, asigurand apa gratuita pentru fermieri si punand la adapost 850.000 hectare prin construirea celor 60 de puncte de lansare antigrindina.

„Acestea au facut posibila protejarea plantatiilor viticole astfel incat intreaga productie realizata a fost adusa pe liniile de prelucrare, obtinand cea mai mare productie de struguri, de peste 1,27 milioane tone ce reprezinta un record de productie”, a subliniat Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE