Boala oii nebune, confirmata intr-o ferma din judetul Bihor. Cate animale vor fi ucise

Facebook
Twitter

Pe langa epidemia de pesta porcina africana, crescatorii de animale din judetul Bihor se confrunta acum cu o noua problema: scrapia. Aceasta boala, supranumita si boala oii nebune nu se transmite la oameni, insa animalele infestate nu pot fi tratate iar singura solutie ramane uciderea lor, relateaza Digi24.

Primul focar de scrapie din tara noastra a izbucnit in urma cu doua luni intr-o ferma din apropierea municipiului Oradea. Dupa ce i-au murit mai multe animale, proprietarul a dus carnea la un laborator, pentru a stabili ce anume ii ucide oile.

In urma investigatiilor, s-a constatat ca animalele sufera de scrapie, o boala incurabila dar care nu se transmite la om. Odata instalat, virusul afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor, iar singura solutie de prevenire a raspandirii este eutanasierea animalelor infestate si a celor care au intrat in contact cu ele.

Aproximativ 1.500 de oi vor fi ucise, iar proprietarii vor fi despagubiti

Aceeasi masura este in derulare si la ferma de langa Oradea, unde vor fi asomate 1500 de oi. Proprietarul va fi despagubit la pretul pietei, insa spune ca animalele din ferma erau de rasa, foarte productive.

„Se elimina foarte greu, agentii patogeni sunt foarte puternici. Noi facem controale prin medicii nostri, ca au semne nervoase ovinele, si se duce creierul ovinelor la laborator si se diagnostica daca virusul exista. Despagubiri la pretul pietei, exista o comisie de analiza si evaluare la ordinul prefectului”, a precizat Remus Motoc, directorul DSV Bihor.

Modul de propagare a scrapiei

Seful SDVSA Mures a precizat ca in acest an a mai fost confirmat un focar de scrapie la Sovata, iar acolo au fost sacrificate aproximativ 2.000 de animale dupa ce s-a semnalat un caz pozitiv.

„Anul trecut am avut in zona Ludus, au fost 22 de capete pozitive din 676, 18 confirmate de IDSA Bucuresti. Si acolo s-a trecut prin eliminare prin sacrificare. Boala se propaga direct prin neecarisarea ovinelor moarte si contaminarea se face prin sistemul nervos de la animalele moarte. Contaminarea se face de la animalele moarte prin intermediul oilor, cainilor etc. Toti proprietarii de ovine au obligatia de a anunta moartea animalelor si toate ovinele moarte peste 18 luni sunt aduse la laborator si examinate”, a precizat Kincses Sandor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE