MADR, discutii despre subventii si despre fondurile europene acordate prin PNDR

Facebook
Twitter

Cu ocazia desfasurarii targului INDAGRA 2018, o echipa a FIDA – Fondul International pentru Dezvoltare Agricola – realizeaza o vizita oficiala in Romania. Vizita a inceput in data de 30 octombrie 2018, cand secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu i-a primit pe oficialii de la FIDA, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Alaturi de secretarul de stat, la intalnire au participat secretarul general adjunct Lucian Dumitru, precum si directori ai directiilor de specialitate din cadrul MADR.

 Subiectele de pe agenda discutiilor au vizat o perspectiva generala asupra agriculturii din Romania, pozitia acesteia in lume si in regiune – model pentru alte state, prioritatile politicilor agricole derulate de tara noastra. De asemenea, secretarul de stat a prezentat aspecte despre finantarea agriculturii, detaliind mecanismul de accesare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), precum si formele de sprijin derulate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In acest sens, s-a prezentat experienta tarii noastre in gestionarea PNDR, cu accent pe  posibilitatea de aplicare a experientei in programele FIDA.

Reprezentantii delegatiei FIDA si-au exprimat aprecierea pentru dezvoltarea agriculturii romanesti si considera ca la momentul actual Romania, gratie expertizei tehnice dobandite in sectorul agro-alimentar, prin intermediul cercetarii si al activitatii autoritatilor subordonate, poate oferi posibilitatea de aplicare a experientei in programele FIDA.

Fondul International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA) este o institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite, care are ca principal obiect de activitate mobilizarea resurselor financiare destinate dezvoltarii agriculturii, precum si de a avea rol de centru pentru dezvoltarea agriculturii si industriei alimentare in statele membre FIDA. FIDA a fost infiintat printr-un acord adoptat in 1976 si intrat in vigoare in noiembrie 1977. Romania este membru fondator al FIDA, prin semnarea la 22 martie 1977 si respectiv, ratificarea prin Decretul 390/1977, a Acordului privind crearea acestuia.

Proiecte FIDA in RO                          

Ultimul proiect al FIDA in RO “Proiectul de dezvoltare Apuseni », implementat prin MADR a fost in perioada noiembrie 1998- iulie 2005. Scopul proiectului a fost acela de a ameliora calitatea vietii locuitorilor din mediul rural, in cele mai defavorizate zone ale tarii, prin cresterea activitatilor economice.

Bugetul total a fost de 34,1 milioane USD, beneficiari ai proiectului fiind 6500 gospodarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE