Vesti bune pentru viticultori. Guvernul va acorda un sprijin incepand cu anul viitor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Sedinta de Guvern din 31 octombrie 2018 a fost aprobata hotararea privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producatorii din sectorul vitivinicol in perioada 2019 – 2023.

Actul normativ are in vedere modalitatea acordarii sprijinului financiar din partea Uniunii producatorilor din sectorul vitivinicol, pentru perioada de programare 2019 – 2023.

Prin acest act normativ se creeaza cadrul juridic necesar armonizarii legislatiei nationale cu legislatia Uniunii Europene in sectorul vitivinicol, iar adoptarea sa raspunde obiectivului noului Program National de Sprijin in sectorul vitivinicol si a masurilor notificate pentru perioada 2019 – 2023.

Romania a inaintat Comisiei Europene in data de 01.03.2018, noul Program National de Sprijin in sectorul vitivinicol 2019 – 2023, elaborat pe baza evaluarii Programului National Suport 2009 – 2013, a Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014 – 2018 precum si pe baza analizei nevoilor sectorului vitivinicol romanesc.

Romania isi mentine alocarea financiara in cuantum de 47,7 milioane euro anual, pentru masurile de sprijin notificate in cadrul Programului National de Sprijin in sectorul vitivinicol, 2019 – 2023, respectiv:

– restructurarea si reconversia plantatiilor viticole;

– promovarea vinurilor;

– asigurarea recoltei;

– distilarea subproduselor;

– investitii

Programul National de Sprijin in sectorul vitivinicol 2019 – 2023 a fost elaborat in cadrul unui grup de lucru coordonat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, din care au facut parte reprezentanti ai Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole, ai Directiei monitorizare, inspectii, verificare si control, ai Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola, ai Patronatului National al Viei si Vinului si ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

In conformitate cu prevederile europene in vigoare, statele membre au obligatia de a reglementa prin norme interne modul in care sunt instituite masurile de sprijin, masurile de reglementare, modul de gestionare al potentialului de productie si controalele oficiale ale institutiilor abilitate.

In Romania viticultura constituie o activitate importanta din punct de vedere economic, ocupand in Europa locul 5 ca suprafata viticola si locul 6 la productia de struguri si de vin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE