Pesta porcina africana: judetul in care majoritatea focarelor au fost stinse

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca urmare a rezultatelor negative la testele serologice pentru pesta porcina africana (PPA) si a examenelor clinice in zonele de supraveghere, D.S.V.S.A Giurgiu informeaza ca au fost ridicate restrictiile impuse de evolutia focarelor de boala, pentru urmatoarele localitati: Stoenesti, Ianculesti, Mirau, Gostinari, Mironesti, Crucea de Piatra, Uzunu, Stejaru, Singureni, Cranguri, Hulubesti, Camineasca, Bila, Schitu, Vlasin, Petru Rares, Valea Bujorului, Herasti, Hotarele, Valea Dragului, Isvoarele, Teiusu, Zboiu, Prundu, Pietrele, Branistari, Calugareni, Comana, Budeni si Mihai Bravu.

Pana la prelevarea probelor de sange din localitatile Gradistea, Falastoaca, Colibasi (10-14.01.2019) se mentin restrictiile pentru localitatile Colibasi, Vlad Tepes, Gradistea, Falastoaca, Campurelu, Varasti, Dobreni, Adunatii Copaceni, Varlaam, Mogosesti.

Mentionam ca se mentin restrictiile in focarele de PPA, pana la inchiderea bolii.

Reamintim ca este interzis:

– cresterea libera a porcinelor domestice in vecinatatea fondurilor de vanatoare in scopul evitarii contactului cu populatia de mistreti.

– accesul porcilor domestici din exploatatiile nonprofesionale in suprafata efectiva a fondurilor de vanatoare.

Totodata, tinand cont de evolutia pestei porcine africane la porcii mistreti in localitatile din zonele afectate unde s-au ridicat restrictiile, se stabilesc urmatoarele masuri:

Targurile de animale raman inchise conform notei de serviciu a ANSVSA nr. 26977/11.07.2018

Miscarea animalelor se face cu autorizare din partea D.S.V.S.A. Giurgiu

Pentru vanatoare se vor respecta in continuare: Planul de masuri de la nivelul judetului Giurgiu, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Hotararea CNSSU nr. 3 cu modificarile si completarile ulterioare.

Popularea cu porci se va realiza dupa stingerea focarelor declarate (exploatatii nonprofesionale)

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autoritatilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE