Apicultorii se opun scoaterii albinei din Legea zootehniei. Ce motive invoca acestia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociatia Crescatorilor de Albine avertizeaza ca excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii, un sector cu peste 40.000 de apicultori inregistrati si peste 1,4 milioane familii de albine, relateaza Euractiv.

„Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, ca reprezentant al tuturor apicultorilor din Romania, doreste sa sensibilizeze opinia publica si factorii responsabili de legiferarea in domeniul agriculturii ca apicultura din Romania se simte marginalizata in urma deciziei Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor din data de 4.12.2018 de excludere a albinei ca specie din noua Lege a zootehniei. Aceasta decizie va aduce mari prejudicii acestui sector, cu traditii adanci in viata si istoria poporului roman si care, in ultima perioada, este supus unor presiuni deosebite: schimbari climatice, depopulari si mortalitate ridicata, tratamente fitosanitare, conditii de piata nefavorabile”, afirma reprezentatii ACA.

Crescatorii de albine militeaza pentru pastrarea albinei in noua Lege a zootehniei, motivand ca aceasta specie este parte din zestrea zootehnica a tarii

Tara noastra produce in medie, 22.000 tone de miere in fiecare an, clasandu-se pe locul patru in Europa. Efectivele au atins in 2015 un varf de 1,47 milioane de familii de albine, iar in prezent, in tara noastra exista 1,45 milioane familii de albine, cu o crestere anuala de 3 – 5%.

Peste 40.000 de apicultori sunt inregistrati la nivel national, iar dintre acestia, 60% sunt membrii ai Asociatiei Crescatorilor de Albine.

Potrivit ACA, in ultimii 2-3 ani, consumul de miere a inregistrat o crestere de 15%, pana la 550 de grame pe locuitor pe an, insa si in aceste conditii Romania se afla tot la sfarsitul clasamentului, la nivel european. Datele statistice arata ca romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE