Focare de gripa aviara la granita cu Bulgaria. Recomandarile autoritatilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Avand in vedere contextul regional respectiv declararea mai multor focare de gripa aviara inalt patogena subtipul H5, la pasari domestice in regiunile Hascovo, Garvanovo, Malevo si Plovidiv din Republica Bulgaria si faptul ca Romania se afla pe una din principalele cai de migratie ale pasarilor salbatice (migratia pasarilor salbatice reprezinta principalul rezervor si vector la nivel global al acestei boli), DSVSA Buzau a instituit masuri specifice in acest sens respectiv intarirea normelor de biosecuritate in ferme avicole, organizarea de controale oficiale privind circulatia animalelor vii pe drumuri publice, precum si monitorizarea respectarii interdictiilor de comercializare a pasarilor in tirgurile autorizate/neautorizate sanitar veterinar.

Au fost anuntati toti medicii veterinari oficiali, medicii veterinari de libera practica, care in perioada urmatoare vor acorda atentie sporita cazurilor de imbolnavire sau mortalitate la pasari pe teritoriul judetului Buzau.

Masuri privind impiedicarea aparitiei si a reducerii riscurilor de diseminare ale gripei aviare si pseudopestei aviare la pasarile domestice:

Supravegherea activa a starii de sanatate a pasarilor domestice si salbatice, activitate in care sunt rugate sa se implice pe langa DSVSA Buzau si alte institutii, precum  primariile, scolile, precum si toti detinatorii de efective de pasari domestice.

Se va evita pe cat posibil contactul pasarilor domestice cu pasarile salbatice. In acest sens se recomanda: cresterea pasarilor in adaposturi inchise si acoperite, interzicerea scoaterii pasarilor din exploatatii la luciul de apa; de asemenea hranirea si adaparea acestora trebuie sa se faca in zone special amenajate la care sa nu aiba acces pasarile salbatice.

Este interzisa adaparea pasarilor de curte cu apa de suprafata, provenita din lacuri, iazuri sau balti;

Se interzice eliminarea si imprastierea pe sol a asternutului (gunoi de grajd) rezultat din exploatatiile de pasari;

Se impune respectarea cu strictete a masurilor de biosecuritate in toate exploatatiile de pasari, controlul introducerii de pasari, circulatia personalului si a furajelor;

Se recomanda ca de ingrijirea si alimentatia pasarilor din curte sa se ocupe o singura persoana, care sa respecte indicatiile de mai sus;

Se interzice organizarea targurilor, expozitiilor, pietelor sau a altor aglomerari de pasari ;

Anuntarea de urgenta a medicului veterinar oficial local sau chiar direct DSVSA Buzau ( tel. 0238725001, E-mail: office-buzau@ansvsa.ro) a oricarui caz de imbolnavire sau suspiciune de imbolnavire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la pasarile domestice si salbatice, de care au cunostinta toti proprietarii de pasari.

In cazul constatarii de catre proprietarii de pasari de mortalitati este important a nu se atinge cu mana neprotejata de manusi cadavrele de pasari sau pasari bolnave.

DSVSA Buzau recomanda vaccinarea pentru pseudopesta aviara a tuturor pasarilor nevaccinate pana la aceasta data.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE