Epidemia de gripa aviara se extinde. Inca doua focare descoperite in Bulgaria

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria (BFSA) anunta ca a descoperit virusul gripei aviare la o ferma de rate si una de pui din satul Voivodovo, regiunea Haskovo, sudul Bulgariei, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

Existenta virusului a fost confirmata de testele de laborator. In prezent se deruleaza o investigatie pentru a stabili cauzele.

Toate pasarile de la acele doua ferme vor fi eutanasiate. In plus, a fost instituita o zona de protectie de trei kilometri si o zona de supraveghere de 10 kilometri, in interiorul carora este interzisa comercializarea si transportul pasarilor domestice, salbatice si a oualor.

Romania, somata sa ia masuri de preventie

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE