Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a prezentat recent noua strategie pentru sectorul agribusiness, prin care incearca sa gaseasca un mod de a creste productia agricola si sa minimizeze in acelasi timp impactul asupra mediului, noteaza Agerpres.
Cresterea populatiei si modificarea dietei ar urma sa conduca la o crestere cu 50% a cererii de alimente pana in 2050, ceea ce va avea un impact clar asupra resurselor naturale si mediului.
„BERD este cel mai mare furnizor de finantare pentru sectorul agribusiness in regiunile in care opereaza. Alimentatia joaca un rol fundamental in viata noastra, iar o abordare inovativa este necesara pentru un viitor sustenabil in acest sector”, a declarat directorul BERD pentru Agribusiness, Natalya Zhukova.
BERD a investit 6,7 miliarde de euro in proiecte din agribusiness
Noua strategie recunoaste necesitatea gasirii unui echilibru intre cererea pentru produse agricole si impactul procesului de productie asupra mediului. Strategia va fi implementata pe baza unei abordari adaptate de-a lungul lantului de productie pentru a creste in mod eficient productia alimentar, reducand in acelasi timp impactul sectorului agribusiness asupra mediului.
In economiile in care investeste, BERD este cea mai activa institutie multilaterala in sectorul agribusiness. Intre 2010 si 2017, BERD a investit 6,7 miliarde euro in 447 de proiecte din sectorul agribusiness, ceea ce reprezinta 8% din investitiile cumulate ale BERD in aceasta perioada.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa treaca la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu.
BERD, investitie de 8 miliarde de euro in Romania
In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro in tara in peste 400 de proiecte. Numai in 2017 a investit 550 milioane de euro in Romania. Din aceasta finantare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani.