Conferinta internationala despre sanatatea plantelor, prezidata de o institutie romaneasca. Ce subiecte vor fi dezbatute

Facebook
Twitter

In data de 18 martie 2019 o delegatie a Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF) va prezida reuniunea grupului de lucru pentru sanatatea plantelor Roosendall, care se va desfasura, la Bruxelles.

Grupul de lucru se intruneste periodic pentru a coordona pozitia Uniunii Europene si a oferi sprijin si asistenta Comisiei in negocierile cu tari terte in ceea ce priveste sectorul fitosanitar.

Agenda de lucru a reuniunii este structurata pe trei categorii, astfel: rapoarte pe probleme de interes pentru Grupul Roosendaal, teme operationale: Acorduri de liber schimb (FTA) si negocieri bilaterale precum si teme strategice.

Prima categorie cuprinde raportul Presedintiei cu privire la progresele inregistrate de la ultima reuniune a Grupului de lucru, desfasurata in luna noiembrie a anului 2018, raportul Organizatiei Mondiale de Comert (WTO) din perspectiva pregatirii reuniunii din 21-22 martie 2019, a Comitetului pentru probleme veterinare si fitosanitare (SPS).

In ceea ce priveste temele operationale vor fi discutate Acordurile de Liber Schimb, dialogurile urmand a fi purtate intre statele care au deja in derulare un astfel de Acord (Chile, Canada, Egipt si Columbia) si statele cu care se negociaza acest tip de Acord (Indonezia, Noua Zeelanda, Australia si Thailanda). De asemenea, Comisia va furniza detalii despre negocierile bilaterale pe care le desfasoara cu Statele Unite ale Americii cu ocazia pregatirii reuniunii grupului de lucru EU-USA Plant Health Technical, precum si negocieri purtate cu India din perspectiva grupului de lucru EU-India SPS-TBT.

Temele strategice vor viza discutii despre rapoartele responsabililor din sub-grupurile care se refera la certificatele fitosanitare pentru re-export si Uniunea Economica Eurasia (EAEU).

Aceasta este prima dintre cele doua reuniuni programate sa se desfasoare la Bruxelles pe perioada exercitarii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE