ANZ: sanatatea plantelor, o prioritate pentru autoritatile din intreaga Europa

Facebook
Twitter

Delegatia Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF) participa in perioada 1 – 5 aprilie 2019, la Roma, Italia, la cea de a 14-a reuniune a Comisiei pentru Masuri Fitosanitare (CPM 14) care guverneaza Conventia Internationala pentru Protectia Plantelor (IPPC). Alaturi de Comisia Europeana, in functie de competente, delegatia va prezenta in plen pozitia statelor membre UE.

Printre subiectele principale din cadrul agendei de lucru se evidentiaza: propunerea de adoptare a unor Standarde Internationale – ISPM 5, ce se refera la termenii specifici din domeniul fitosanitar, Standardul International, care vizeaza utilizarea fumigarii ca masura fitosanitara precum si Cadrul Strategic 2020-2030, ce prevede o serie de linii directoare de urmat de catre Organizatiile Nationale de Protectia Plantelor (NPPOs), in vederea asigurarii unei abordari uniforme in aplicarea masurilor fitosanitare.

Totodata, discutiile privind Planul de actiune si bugetul alocat pentru activitatile de constientizare asupra sanatatii plantelor din cadrul Anului International pentru Sanatatea Plantelor 2020 vor fi deosebit de importante, avand in vedere faptul ca se doreste ca aceasta manifestare sa reprezinte un punct de start pentru toate partile implicate, din perspectiva unor actiuni care vor marca noile provocari din domeniul fitosanitar.

CPM se reuneste in fiecare an, in aceasta perioada, la sediul FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura) din Roma, pentru a promova cooperarea dintre partile interesate si a contribui la punerea in aplicare a obiectivelor IPPC. Comisia analizeaza situatia protectiei plantelor din intreaga lume, identifica actiunea de combatere a raspandirii organismelor daunatoare in zonele noi, dezvolta si adopta standarde internationale si orientari pentru recunoasterea organizatiilor regionale de protectia plantelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE