FAO, despre sprijinul fermelor de familie si a micilor fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Estimativ, exista 500 milioane de ferme de familie in lume, reprezentand mai mult de 90 de procente din toate fermele. Ele sunt esentiale pentru modul nostru de viata, producand cea mai mare parte din alimentele noastre si servind ca baza agriculturii si economiei rurale. Fermele de familie detin cheia spre un viitor mai durabil.

Bazandu-se pe realizarile Anului International a Fermelor de Familie 2014, Natiunile Unite au declarat 2019-2028 Deceniul Fermelor de Familie. O Conferinta de nivel inalt ce se desfasoara astazi la Bucuresti, [1] Romania, care la momentul actual detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene, contribuie la dialogul European privind fermele de familie.

FAO a condus primul panel al discutiilor la conferinta, analizand rolul fermelor de familie in dezvoltarea durabila. In sesiune a fost expusa contributia micilor fermieri in realizarea Agendei de Dezvoltare Durabila 2030 si Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, si s-a explicat situatia generala a fermelor de familie din Europa si Asia Centrala. Serbia, care este in anticamera aderarii la Uniunea Europeana, a fost prezentata ca exemplu.

„Anul Fermelor de Familie a imbunatatit intelegerea colectiva a provocarilor cu care se confrunta fermierii de familie si a creat vointa politica si parteneriate pentru a le depasi”, a spus Morten Hartvigsen, managerul Initiativei Regionale FAO privind fermierii mici si fermele de familie [2]. ”Atat Anul, cat si Deceniul Fermelor de Familie ofera un mare impuls pentru munca noastra.”

Suportul pentru fermierii mici si fermele de familie este una din cele patru prioritati regionale ale FAO in Europa si Asia Centrala, unde FAO are obiectivul sa imbunatateasca elaborarea politicilor, producerea agricola si mijloace de trai rurale durabile, reducand in acelasi timp saracia rurala. In acest scop, FAO a evaluat necesitatile si constrangerile fermierilor mici si fermelor de familie in sapte state (Albania, Armenia, Georgia, Kargazstan, Republica Moldova, Macedonia de Nord si Tadjikistan). Studiile de tara vor fi publicate in Aprilie.

 Dupa cum a mentionat dl Hartvigsen in prezentarea lui, economia rurala trebuie sa fie diversificata in aceste tari pentru a oferi angajare atit la nivel de ferme, cit si in afara lor.

„Zonele rurale vor beneficia de conditii mai bune in general, inclusiv protectia sociala, oportunitatile de angajare, investitii, indicatori economici, si legaturi comerciale”, a spus dl Hartvigsen.

„Fermierii mici au nevoie de training pentru a fi capabili sa se reorienteze la metode mai prietenoase mediului, cum ar fi agroecologia sau agricultura organica. Si femeile fermieri nu trebuie sa fie excluse.”

Deseori, fragmentarea terenurilor impiedica dezvoltarea economiei rurale. Este o problema comuna a multor tari din Europa. Parcelele agricole mici si dispersate trebuie sa fie abordate prin eforturi integrate pentru consolidarea terenurilor, asigurand in acelasi timp accesul la pamant pentru fermierii mici.

FAO promoveaza dezvoltarea integrata a comunitatilor, o abordare participativa si incluziva cu sustinere specifica adaptata pentru fermele mici prin scheme de granturi sau masuri de sustinere bazate pe necesitatile si prioritatile particulare ale fiecarei comunitati.

In ciuda rolului lor fundamental, atat fermierii mici, cat si comunitatile rurale sunt in declin in zona rurala din Serbia, din cauza imbatranirii populatiei, migratiei tinerilor, declinului cresterii economice, si situatiei ecologice si sociale.

Natalia Bogdanov, profesor la Universitatea din Belgrad, a vorbit pe parcursul sesiunii FAO si a mentionat unele instrumente care ar ajuta la rezolvarea acestor probleme provocatoare, cum ar fi o coordonare mai buna a politicilor dintre institutiile statului si nivelurile de elaborare a politicilor, protectiei sociale si investitiilor in infrastructura rurala, inclusiv consolidarea terenurilor, imbunatatirea calitatii solurile si scheme de suport unice pentru noii fermieri.

„Este important sa imbunatatim intelegerea asupra strategiilor generale ale mijloacelor de trai a fermierilor mici si fermelor de familie pentru a ‘caracteriza’  mai bine beneficiarii atat politicilor sociale, cit si celor agricole”, a subliniat dna Bogdanov.

Deceniul ONU privind Fermele de Familie va fi oficial lansat intre 27-29 Martie la sediul central FAO la Roma.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE