septembrie 23, 2021

UE reformeaza sectorul piscicol cu ajutorul Romaniei. Care sunt noile reguli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

UE isi modernizeaza normele care reglementeaza modul, locul si perioada in care pescarii pot pescui – asa-numitele masuri tehnice.

Astazi, ambasadorii statelor membre la UE au aprobat acordul la care s-a ajuns, la 13 februarie, intre reprezentantii presedintiei si ai Parlamentului European cu privire la un nou set de norme referitoare la conservarea resurselor piscicole si protectia ecosistemelor marine. Aceste masuri includ specificatii privind uneltele de pescuit si dimensiunile ochiurilor de plasa, zonele inchise si sezoanele inchise, precum si masuri prin care sa se reduca la minimum impactul pescuitului asupra ecosistemelor marine si asupra mediului marin.

Acest acord privind masuri tehnice mai simple si mai bune constituie o piatra de hotar pentru punerea in aplicare a politicii comune in domeniul pescuitului, precum si pentru sustenabilitatea marilor noastre. Normele vor face mai usoara viata pescarilor si vor permite statelor membre si sectorului pescuitului sa aiba un cuvant mai greu de spus atunci cand se iau decizii privitoare la ceea ce este adecvat pentru diferite bazine maritime si decizii privitoare la caracteristicile locale.

Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania si presedinte al Consiliului

Regulamentul privind masurile tehnice va aduce UE cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor si a tintelor stabilite in politica comuna reformata in domeniul pescuitului (PCP), printre acestea numarandu-se reducerea capturilor neintentionate si a capturilor accidentale de specii sensibile. In mod deosebit, noile norme vor contribui la reducerea, in masura posibilului, a capturilor de puieti de peste si la minimizarea impactului activitatilor de pescuit asupra fundului marii.

In conformitate cu PCP, noile norme stabilesc un cadru pentru regionalizarea masurilor tehnice. Acest lucru este realizat printr-o abordare de jos in sus prin care statele membre, in stransa cooperare cu industria de profil la nivelul consiliilor consultative locale, vor avea posibilitatea sa prezinte recomandari comune referitoare la aspecte de importanta vitala. Ulterior, aceste recomandari comune vor fi avute in vedere de Comisie la adoptarea legislatiei secundare.

Regionalizarea va contribui la imbunatatirea amprentei de mediu a activitatilor de pescuit. De pilda, grupuri regionale de state membre vor putea sa elaboreze, in recomandarile lor comune, masuri suplimentare de atenuare, pentru a reduce impactul pescuitului asupra speciilor si habitatelor sensibile. In mod similar, statele membre vor avea la dispozitie si alte instrumente, precum inchideri in timp real si restrictii privind construirea si utilizarea anumitor unelte de pescuit, pentru a imbunatati selectivitatea acestora si protectia mediului in anumite conditii. Totodata, este stabilita o lista cu speciile interzise pe care pescarii nu vor avea voie sa le pescuiasca.

Dupa 30 iunie 2021, pescuitul cu impulsuri electrice va fi interzis. Totusi, este prevazuta o perioada de eliminare progresiva, in timpul careia nu vor mai fi emise licente noi, pentru a permite industriei sa se adapteze la noile conditii.

Cercetarea stiintifica va continua, insa aceasta va trebui sa se desfasoare in conditii stricte. Pentru a nu submina inovarea in acest sector, regulamentul prevede obligativitatea elaborarii unui viitor raport al Comisiei care sa includa avize ale ICES – Consiliul International pentru Explorarea Apelor Maritime – cu privire la impactul uneltelor de pescuit inovatoare asupra ecosistemelor marine, asupra habitatelor sensibile si asupra selectivitatii.

Urmatoarele etape

In continuare, textul va face obiectul verificarii de catre expertii juristi-lingvisti. Parlamentul si Consiliul vor fi invitate sa adopte textul final la un moment ulterior.

Noile norme se vor aplica din ziua urmatoare publicarii lor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (mijlocul anului 2019).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE