Oficialii europeni discuta despre viitoarea Politica Agricola Comuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintia si-a prezentat prioritatile si programul, al carui obiectiv principal va fi asigurarea coeziunii ca valoare europeana comuna.

In domeniul agriculturii, principalele prioritati ale presedintiei romane vor fi negocierea pachetului legislativ referitor la reforma politicii agricole comune (PAC). Alte prioritati vor include bioeconomia, inovarea si cercetarea agricola, proteinele vegetale, sanatatea plantelor si a animalelor, pescuitul.

In ceea ce priveste pescuitul, presedintia va continua sa lucreze la propunerile de regulamente privind planurile multianuale de gestionare, Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (EMFF), controlul, masurile tehnice, precum si la dimensiunea externa a politicii comune in domeniul pescuitului.

Pachetul de reforma PAC dupa 2020

„Politica agricola comuna aduce o contributie majora la cresterea coeziunii zonelor rurale si la mentinerea vitalitatii si competitivitatii agriculturii europene. De aceea este atat de important sa avem o PAC moderna si functionala. Vom lucra din greu pentru a obtine acest rezultat” – Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania si presedinte al Consiliului

Consiliul a avut un schimb de opinii cu privire la noul model de furnizare propus in pachetul de reforme pentru PAC dupa 2020, concentrandu-se in special pe elemente cum ar fi termenul limita anual de raportare a performantei, o abordare progresiva a obiectivelor si eventualele abateri, disciplina financiara si rezerva agricola.

In ceea ce priveste organizarea comuna a pietei, Consiliul a dezbatut prevederile referitoare la vin si, in special, posibila deschidere a pietei pentru soiurile de struguri de vinificatie hibrizi. In cele din urma, Comisia a informat ministrii despre arhitectura verde a PAC.

In acest context, Consiliul a avut, de asemenea, ocazia sa fie informat despre documentul unui grup de delegatii privind propunerea de a beneficia de o finantare adecvata pentru dezvoltarea rurala in cadrul viitorului cadru financiar multianual.

Planurile UE privind proteinele vegetale

„Credem cu tarie ca trebuie luate masuri concrete si ca trebuie facute investitii pentru a sprijini cresterea unui sector care joaca un rol esential atat in alimentatia umana, cat si in hrana animalelor” –  Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania si presedinte al Consiliului.

Consiliul a fost informat cu privire la raportul Comisiei privind dezvoltarea proteinelor vegetale in Uniunea Europeana si a explorat modalitatile prin care productia lor ar putea fi intensificata intr-un mod economic si cu impact de mediu favorabil. Acestea s-au concentrat in special pe instrumentele practice si potentialele oportunitati, precum si pe rolul sprijinului voluntar cuplat.

Alte subiecte de pe ordinea de zi:

Ministrii au fost, de asemenea, informati despre:

rezultatul conferintei “Eradicarea pestei porcine africane in UE si gestionarea pe termen lung a populatiilor de mistreti salbatici”

infiintarea unui centru international pentru solutii de rezistenta antimicrobiana problema dublului standard al produselor alimentare.

Sursa Foto: MADR

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE