UE: o noua masura pentru interzicerea practicilor neloiale din industria agroalimentara. Care sunt sanctiunile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintia austriaca si mai multi reprezentanti ai Parlamentului European au ajuns recent la un acord provizoriu cu privire la interzicerea practicilor politice neloiale, in relatiile dintre intreprinderi si lanturile de aprovizionare cu produse agroalimentare, noteaza Euractiv.

Pentru a fi valid, acordul trebuie sa fie aprobat in cadrul Comitetului special pentru agricultura (CSA) de catre celelalte state membre.

Directiva va acoperi anumite practici comerciale neloiale care apar in legatura cu vanzarile de produse agricole si alimentare si, intr-o anumita masura, cu serviciile din lantul alimentar agroalimentar. Vor beneficia de protectie microintreprinderile, IMM-urile si firmele cu o cifra de afaceri anuala mai mica de 350 milioane de euro.

Care sunt practicile neloiale ce vor fi interzise

Unele practici comerciale neloiale vor fi complet interzise: platile intarziate in cazul produselor perisabile, anularile in ultimul minut ale comenzilor, modificarile unilaterale sau retroactive ale contractelor si obligarea furnizorului la plata produselor irosite.

Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti: faptul ca un cumparator returneaza unui furnizor produsele alimentare nevandute; faptul ca un cumparator impune unui furnizor o plata pentru garantarea sau mentinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul ca un furnizor plateste pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vandute de cumparator.

Cum vor fi aplicate aceste norme

Statele membre vor trebui sa desemneze una sau mai multe autoritati publice insarcinate cu aplicarea noilor norme. In cazul mai multor autoritati de executare prezente in aceeasi tara, statele membre vor trebui sa aleaga un singur punct de contact. Aceste autoritati vor putea initia investigatii din proprie initiativa sau pe baza unei plangeri si vor putea aplica amenzi.

Totodata, statele membre vor avea posibilitatea de a institui mecanisme alternative de solutionare a litigiilor, precum medierea.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE