ANSVSA, amenzi acordate operatorilor din sectorul agroalimentar. Care a fost motivul sanctiunilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Luna martie a fost una plina pentru inspectorii sanitar-veterinari, care au acordat amenzi usturatoare mai multor operatori din industria agroalimentara, iar neregulile descoperite au atras dupa sine sanctiuni in valoare de  aproape 350.000 de lei.

In cursul lunii martie 2020, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 6.168 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au fost efectuate la nivel national si au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Ca urmare a neregulilor constatate si incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor constatate si s-au aplicat 68 de sanctiuni contraventionale in baza HG 984/2005 actualizata in valoare totala de 346.200 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati, dintre care mentionam:

–  neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie cum ar fi: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor si/sau tehnologice de productie – zone cu mucegai, iluminare neprotejata, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, lipsa contract cu furnizor de servicii DDD;

– neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine analiza cu rezultate nesatisfacatoare);

–  neconformitati privind intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor si/sau legate de atestarea starii de sanatate a acestuia;

– alte tipuri de neconformitati (desfasurarea de activitati neinregistrate sanitar-vetrinar si pentru siguranta alimentelor, neanuntarea inceperii activitatii de catre operatorii alimentari).

In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si Programului de supraveghere si control pentru anul 2020, urmarindu-se prezenta si incadrarea calitatii produselor alimentare in valorile maxime admise ale unor parametrii privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente. De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii respectarii criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ustensile de lucru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE