ANSVSA continua verificarile in industria agroalimentara. Ce sanctiuni au acordat inspectorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii octombrie 2019 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 10.481 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 117 amenzi in cuantum de 494.600 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati cum ar fi:

Alba, 7.200 de lei – neintretinerea in conditii igienice a spatiilor de depozitare a produselor alimentare, depozitare alimente direct pe paviment si etichetare cu elemente insuficiente;

Arad, 28.000 de lei – igiena necorespunzatoare, nerespectarea conditiilor de depozitare;

Arges, 35.200 de lei – ustensile, rafturi si utilaje neigienizate, nu se respecta procedura privind trasabilitatea produselor, echipamente frigorifice neigienizate;

Bacau, 29.200 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare, prelucrare si valorificare a produselor alimentare, depozitarea si comercializarea produselor alimentare etichetate necorespunzator, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Bihor, 10.000 de lei – manipulare necorespunzatoare;

Bistrita-Nasaud, 52.000 de lei – stare de igiena necorespunzatoare, ambalaje neprotejate impotriva contaminarii, depozitare necorespunzatoare, produse alimentare fara elemente de identificare, lipsa echipament de protectie sanitara, lipsa efecturare actiuni dezinsectie-deratizare, vanzarea catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii care nu corespund din punct de vedere al igienei;

Botosani, 52.000 de lei – comercializare in spatii neavizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat, lipsa etichetarii produselor perisabile, lipsa documentelor de provenienta si conformitate;

Brasov, 3.200 de lei – igiena necorespunzatoare;

Bucuresti, 27.000 de lei – neintretinerea spatiilor si ustensilelor folosite in procesul de fabricatie, manipularea neigienica a produselor alimentare, functionarea fara autorizatie sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

Calarasi, 1.200 de lei – instalatiile si echipamentele din dotarea unitatii nu sunt intretinute corespunzator, personalul lucrator nu are evaluarea medicala actualizata;

Cluj, 41.200 de lei – depozitare necorespunzatoare, lipsa igiena;

Covasna, 2.000 de lei – igiena necorespunzatoare;

Dambovita, 30.200 de lei – depozitare necorespunzatoare, neintretinerea spatiilor de comercializare, depozitare si a utilajelor, deficiente de trasabilitate;

Dolj, 65.000 de lei – nerespectarea normelor de igiena pe flux, neintretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;

Galati, 8.000 de lei – lipsa igienizare si actiuni DDD, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Gorj, 20.000 de lei – zone neigienizate, peretii sunt neigienizati, aparatura tehnologica nu este intretinuta si igienizata adecvat, nu au fost prezentate documentele care sa ateste implementarea HACCP, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Harghita, 1.200 de lei – manipulare neocorespunzatoare;

Hunedoara, 4.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Ialomita, 7.800 de lei – nerespectarea normelor pentru siguranta alimentelor la manipularea produselor alimentare, comercializarea catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii necorespunzatoare si fara respectarea conditiilor de igiena;

Ilfov, 20.000 de lei – etichetare necorespunzatoare, buletin de analiza neconform;

Mehedinti, 4.600 de lei – depozitare si etichetare necorespunzatoare poduse alimentare, neintretinere spatii, nerespectare program de autocontrol;

Mures, 11.200 de lei – igiena necorespunzatoare;

Prahova, 4.000 de lei – depozitare necorespunzatoare, intretinere spatii;

Satu-Mare, 3.600 de lei – depozitare si etichetare necorespunzatoare;

Sibiu, 10.000 de lei – depozitare necorespunzatoare;

Suceava, 600 de lei – conditii de igiena necorespunzatoare;

Timis, 4.000 de lei – depozitare necorespunzatoare a alimentelor;

Tulcea, 1.000 de lei – peretii cu var exfoliat, usa de acces deteriorata, nu se respecta conditiile de depozitare a semintelor;

Vaslui, 10.600 de lei – neintretinerea spatiilor de lucru, depozitare necorespunzatoare materii prime;

Vrancea, 600 lei – comercializare produse alimentare din spatiu neautorizat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE