Munti de cereale putrezesc pe camp din cauza unui razboi comercial dintre doua state importante

Facebook
Twitter

Fermierii americani au fost puternic afectati de razboiul comercial dintre SUA si China, iar acestia nu mai au unde sa depoziteze muntii de cereale, in conditiile in care nu il mai pot vinde pe piata chineza, noteaza Mediafax.

Astfel, mai multi fermieri din Statele Unite s-au vazut nevoiti sa-si lase culturile sa putrezeasca pe camp, inregistrand pierderi de milioane de dolari.

In Louisiana, 15% din oleaginoase au fost lasate pe camp, conform datelor analizate de Louisiana State University. Culturile merg la gunoi in Mississippi si Arkansas. Gramezi de cereale, acoperite de zapada, stau pe pamantul gol in Dakota de Nord si de Sud. Iar in Illinois si Indiana, unii fermieri se lupta sa protejeze silozurile de animale.

Agricultorii din SUA au plantat 89,1 milioane de acri (36 de milioane de hectare) cu soia in acest an, a doua cea mai mare cultura, mizand pe cererea in crestere a Chinei, care oferea randamente mai bune decat alte culturi.

China, taxe vamale de 25% pentru importurile de soia din SUA

Taxele impuse de Washington asupra exporturilor chineze au determinat Beijingul sa suplimenteze cu 25% taxele vamale pentru importurile americane de soia, masura ce a oprit efectiv exporturile si i-a lasat pe fermierii americani fara cumparatori.

China cumpara de obicei aproximativ 60% din recolta americana, platind circa 12 miliarde de dolari pe an.

Program de sprijin lansat de Guvernul american

Guvernul american a lansat un progrm de sprijin de aceeasi valoare – 12 miliarde de dolari – pentru a ajuta agricultorii dar la jumatatea lunii noiembrie s-au platit doar 837,8 milioane de dolari.

O parte din bani vor ajunge la comercianti de cereale, cum ar fi Archer Daniels Midland Co si Bunge Ltd care au majorat deja sumele incasate pentru depozitarea recoltei in silozuri.

„Cererea a fost imensa”, a spune John Wierenga, presedintele Neeralta, o companie ce depoziteaza produse agricole in Midwest. „Nu mai avem pur si simplu spatiu de depozitare”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE