O tara importanta a decis sa-si majoreze importurile de cereale. Fermierii romani ar putea beneficia

Facebook
Twitter

In contextul unui razboi comercial cu SUA, China si-a propus sa isi majoreze importurile de cereale din tarile implicate in strategia „O centura, un drum”, in incercarea de a-si diversifica sursele de aprovizionare, relateaza Agerpres.

China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita „O centura, un drum”, destinata crearii unui nou Drum al Matasii si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa. China a promis ca va aloca 126 miliarde de dolari pentru aceasta strategie, in principal sub forma de investitii in infrastructura.

Pe fondul unei cereri in crestere, tarile din strategia „O centura, un drum” au un potential solid de a exporta produse agricole, a declarat Ye Xingqing, directorul Departamentului de economie rurala, un centru de reflexie subordonat consiliului de stat chinez.

„Cred ca va fi foarte probabil ca aceste tari sa obtina comenzi din partea Chinei pentru produse agricole cultivate in regim intensiv”, a spus Ye Xingqing, referindu-se la cerealele care necesita suprafete mari de teren pentru cultura.

Efectele razboiului comercial dintre China si SUA

Razboiul comercial dintre Washington si Beijing a afectat in mod semnificativ schimburile mondiale cu soia si alte materii prime agricole. Importurile Chinei de soia boabe din SUA practic s-au oprit dupa data de 6 iulie, cand Beijingul a impus tarife vamale suplimentare de 25% pentru importurile de soia din SUA. Alte cereale americane precum porumbul si sorgul au fost si ele afectate.

„Daca razboiul comercial dintre SUA si China va deveni unul pe termen lung, cu siguranta va avea un impact asupra tarilor de origine pentru unele produse. Tarile cu un mare potential de crestere a schimburilor comerciale vor dobandi o cota mai mare pe piata chineza” a mai spus Ye Xingqing.

Si importurile de carne ale Chinei se vor majora

Acesta a subliniat ca cererea Chinei de cereale utilizate ca nutret nu a atins inca nivelul maxim iar China are nevoie de asemenea sa isi diversifice importurile avand in vedre multitudinea de factori care limiteaza productia interna de cereale.

Potrivit lui Ye Xingqing, cererea de carne a Chinei ar putea ajunge la 123 milioane tone in timp ce cererea de cereale ar urma sa ajunga la un varf de 750 milioane tone, dar oficialul nu a precizat cand anume ar urma sa fie atinse aceste cifre. Ye Xingqing a estimat insa ca porturile de pe coasta de sud-est a Chinei precum si de pe raurile Yangtze vor fi principalele puncte de intrare a produselor agricole deoarece in apropiere se afla mari companii de procesare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE