Ministrul Daea, discutii despre viitoarea Politica Agricola Comuna

Facebook
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a vorbit despre ”Viitorul agriculturii romanesti in context european”, in cadrul Conferintei Nationale PNDR 2014-2020, ocazie cu care a abordat aspecte despre viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) 2021-2027, realizand, in acelasi timp, si un bilant al implementarii PNDR, pana la acest moment.

Astfel, ministrul a subliniat ca procentul de absorbtie pentru fondurile europene accesate prin PNDR 2014-2020, a ajuns la 48%, multumind tuturor celor implicati in acest proces – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Parlamentului. Astfel, printr-un efort guvernamental facut in prima instanta de la bugetul statului, Romania a adus in tara banii pe care ii merita, punandu-i la dispozitia fermierilor printr-un efort conjugat. Astfel, 2,84 miliarde euro, ce reprezintă plăți efectuate din FEADR în perioada 2017-februarie 2019 si 4,801 miliarde euro, intrate în țară în perioada 2017-2019 februarie ca subvenții pentru sprijinirea producătorilor agricoli (din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), însumează peste 7,672 miliarde euro, fonduri intrate în perioada 2017 – februarie 2019, ce au alimentat spațiul rural din România

Referindu-se la noul exercitiu bugetar 2021-2027, ministrul a prezentat in linii mari cateva dintre elementele noii Politici Agricole Comune.

In primul rand vom abandona Planul National de Dezvoltare Rurala ca si concept, el se va stinge in exercitiul 2021-2027 dat fiind faptul ca exista un nou concept al Politicii Agricole Comune. Se pastreaza cei doi piloni, platile directe si cel de dezvoltare rurala, dar se topesc intr-un nou concept anume acela de ”Plan Strategic National”, care va aduna la un loc cele doua culoare de alimentare europeana, intelegand FEGA si FEADR. Acestea vor aduna la un loc o decizie de a putea transfera de la un pilon la altul sume care pot alimenta prin Planul Strategic National dorintele statale, deciziile, dorintele care izvorasc dintr-o cerinta a satului romanesc si dintr-o nevoie a fermierului roman. Iata deci, ca vom fi nevoiti sa folosim alte mecanisme, alte instrumente. Pentru aceasta trebuie sa ne pregatim si intrebarea se pune cum, pe de-o parte pregatim in lumina dorintei interesului fiecarei tari sa facem o Politica Agricola Comuna care sa convina tuturor acelora care o compun, sa facem instrumente usoare de lucru si sa cream mecanisme care pot sa duca in final la realizarea obiectivului propus de orice tara, prin Planurile Nationale Strategice”, a subliniat ministrul Petre Daea.

Astfel, ministrul Petre Daea a evidentiat ca principalul obiectiv urmarit pentru noua PAC este trecerea de la conformitate la performanta. Totodata, ministrul a punctat ca in ultima perioada Politica Agricola Comuna ne-a ajutat sa ne dezvoltam, fermierii sunt mult mai bine pregatiti, iar fondurile intrate de la Uniunea Europeana au ajutat agricultura romaneasca se evolueze, motiv pentru care nu trebuie sa pierdem nicio secunda pentru a construi, impreuna cu celelalte tari, o Politica Agricola Comuna care sa ne avantajeze pe toti.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala din cadrul Autoritatii de Management pentru PNDR, a organizat in data de 4 februarie 2019, la Bucuresti, Conferinta Nationala cu tema „Satul romanesc are viitor”, pentru prezentarea si dezbaterea unor subiecte privind implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE