Daea si cormoranii: acvacultorii sar in apararea ministrului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorii din industria piscicola sunt de accord cu declaratiile ministrului Petre Daea si sustin ca este nevoie de un plan de management al populatiei de cormorani, deoarece din cauza lor pepinierele din Romania inregistreaza pierderi uriase, scrie Mediafax.

Eugen Catalin Platon, presedintele asociatiei Romfish, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, la Iasi ca, interventia ministrului Agriculturii Petre Daea privind managmentul numarului de cormorani protejati la nivelul Uniunii Europene exprima nu doar pozitia producatorilor din piscicultura din Romania, ci si pe cea a fermierilor din Europa Centrala si de Est.

„Consideram interventia ministrului agriculturii Petre Daea ca exprimand nu doar pozitia producatorilor din piscicultura din Romania, dar si pe cea a fermierilor piscicoli din Europa Centrala si de Est, impreuna cu care au existat consultari anterioare si alaturi de care Romania incearca sa construiasca un viitor acestei activitati vechi de 5.000 de ani cu un rol hotarator in mentinerea biodiversitatii si in salvarea stocurilor de peste din mediul natural”, a spus Platon.

Acvacultura din Romania nu produce la intregul sau potential

Presedintele asociatiei mai sustine ca in prezent, Romania detine  un sfert din suprafata amenajata pentru piscicultura din Uniunea Europeana, dar produce doar 12.500 de tone de peste anual, desi are un potential mult mai mare.

„In 2016, acvacultura mondiala a produs 80 de milioane de tone de peste. In Uniunea Europena acvacultura este de 1,3 milioane de tone de peste. Acestea sunt cifrele care nu ne incurajeaza foarte mult. Romania detine un sfert din suprafata amenajata pentru piscicultura din Uniunea Europeana. Si produce doar 12.500 de tone de peste anual. Recordul in piscicultura a fost in 1988 cand s-au inregistrat 55 de mii de tone de peste. Practic potentialul Romaniei se cifreaza la 50-60 de mii de tone de peste productie in piscicultura”, a precizat Eugen Catalin Platon.

Ajutoarele de la stat nu acopera paguba acvacultorilor

Fermierul piscicol spune ca sistemul de compensatii acordat fermierilor nu acopera paguba reala si este necesar un plan de managment al populatiei de cormorani.

„Sistemul de compensatii acordat fermierilor nu va putea acoperi paguba reala a fermierilor piscicoli, insa coroborat cu un plan de management al populatiei de cormorani, va incuraja fermierii sa mentina mostenirea valorii patrimoniale a peisajului”, a mai declarat presedintele Romfish.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE