Ministrul Daea ia masuri impotriva cormoranilor. Discutii cu un inalt oficial european

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca a avut deja o discutie cu comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, cu scopul de a stabili un plan de management prin care sa combata problema cormoranilor in acvacultura, noteaza Agerpres.

„Am avut o discutie cu comisarul si in februarie voi avea alta discutie cu comisarul, pentru ca atunci ne-am inteles sa facem un plan de management, sa stabilim pentru Romania care sunt masurile, iar aceste actiuni trebuie sa le facem impreuna cu Mediul, pentru ca ei gestioneaza problematica. Eu gestionez posibilitatea de a hrani populatia. Eu stiu ce este de facut. Voi veni cu un plan foarte clar in discutiile pe care le voi avea la nivelul Comisiei Europene, cu comisarul, in asa fel incat sa-l putem pune in valoare si sa putem sa rezolvam aceasta problema”, a explicat Daea.

Ministrul a mai spus ca aceste pasari reprezinta o problema majora pentru acvacultura si, daca inainte acestea puteau fi intalnite doar in Delta Dunarii, acum pot fi observate in toata tara.

„Cormoranii astia sunt in toata tara. Am vazut imagini date de televiziuni ca sunt aici, pe Dambovita. Eu le-am vazut in teren, iar aceasta temere a inginerilor piscicoli trebuie luata in seama. L-am vazut pe presedintele Romfish, Platon (Catalin Platon – n. r.), spunand ca timp de 30 de ani nu a gasit o rezonanta la aceasta mare problema. Daca mananca mii de tone de peste, daca distrug pepiniere piscicole, daca scot din apa tot si pleaca”, a mai spus seful MADR.

Daea despre cormorani: „Este dusmanul numarul unu al pestelui”

Petre Daea mai sustine ca din 100.000 de persoane care primesc permise de pescuit, toti se plang de efectele nocive ale cormoranului, catalogandu-l drept dusmanul numarul unu al pestelui.

„Se bate cu cormoranul. Vine nu numai la plasa, vine la undita, peste tot. Aceasta pasare nu se mai fereste de nimic si de nimeni (…). Este dusmanul numarul unu al pestelui. Iata ca acum noi trebuie sa protejam pestele. Toti arborii pe care se aseaza, din cauza excrementelor, si frunza dispare si arborele se usuca. Pentru piscicultura, pentru pescari, este dusmanul numarul unu. In mod deosebit in pepinierele piscicole. Piscicultura este greu de facut. In piscicultura ai rezultate dupa trei, patru, cinci ani, in functie de specie. Daca iti intra cormoranul intr-un bazin…”, a mai afirmat Daea.

Ministrul a facut aceste precizari in contextul declaratiilor din Parlamentul European, unde incerca sa atraga atentia asupra pagubelor imense pe care le produc cormoranii fermierilor piscicoli, decimand pestele, in conditiile in care aceasta specie de pasari este protejata printr-o directiva europeana, iar mijloacele folosite de fermieri pentru a-i alunga s-au dovedit ineficiente.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE