Legea vanatorii ar putea fi schimbata pentru a permite vanarea cormoranilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, sustine ca se lucreaza la o modificare a legii vanatorii, astfel incat sa se permita vanatoarea cormoranilor. In prezent, cormoranii sunt o specie protejata de lege, dar care reprezinta un pericol major pentru fondul piscicol, provocand pagube economice insemnate, noteaza Mediafax.

Declaratiile vin dupa sedinta Comisiei pentru Ape, Paduri, Pescuit si Fond Cinegetic a Senatului Romaniei in care a fost discutata problema cormoranilor.

“Ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-o nota personala care a iscat multe discutii a adus in atentia opiniei publice o problema extrem de serioasa pentru ca sunt doua specii de cormorani protejate de lege si nu e voie sa fie vanate… Numai ca, atunci cand faci o analiza speciilor protejate, trebuie sa te gandesti la toate aspectele. Probabil analiza facuta atunci nu a avut in vedere efectul in timp al tipului de hrana pe care il folosesc acesti cormorani si s-a constatat in realitate ca aceste doua specii, asa cum spunea ministrul Daia, mamanca o cantitate mai mare de peste decat consuma toti romanii la un loc si atunci in momentul in care pui in balanta oamenii si animalele, niciodata nu putem sa alegem animalele in defavoarea oamenilor”, a declarat ministrul Ioan Denes.

Mai multi primari din judetul Maramures au ridicat problema cormoranilor

Conform ministrului Denes, Senatul isi propune sa modifice legea vanatorii „astfel incat speciile sa fie reglementate ca sa putem sa controlam si sa dezvoltam la modul inteligent si stiintific (…) dar nici sa nu ne afecteze cresterea in luciul de apa din Romania a pestilor. Foarte multi dintre cei care au avut activitati economice in acest domeniu au dat faliment din aceasta cauza”.

Problema cormoranilor care afecteaza piscicultura a fost ridicata de mai multi primari din judetul Maramures, in cadrul dezbaterilor Comisiei pentru Ape, Paduri, Pescuit si Fond Cinegetic a Senatului Romaniei.

Primarii au explicat faptul ca fauna raurilor Lapus si Somes este grav afectata de populatia de cormorani care s-a instalat pe malurile apelor in urma cu un an si a decimat pestii din cele doua rauri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE