ANM: vreme calda in primele zile de primavara. Care sunt sansele de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Media maximelor termice prognozate pentru urmatoarele doua saptamani va ajunge, in anumite intervale, si la 15 grade Celsius, in timp ce precipitatiile vor aparea dupa 1 martie, la nivelul intregii tari, se arata in prognoza de specialitate, valabila pentru perioada 25 februarie – 10 martie, publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, pana in data de 1 martie, media temperaturilor maxime va fi in crestere, de la 5 grade in prima zi, pana la 13 grade. In data de 2 martie, media maximelor termice va scadea cu aproximativ 4 grade, apoi se va incalzi din nou, astfel ca, in 5 martie, aceasta va atinge 16 grade, fiind mult mai ridicata decat in mod normal la aceasta data. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, nu vor mai fi variatii termice semnificative.

Media temperaturilor minime va urma o evolutie relativ asemanatoare. Cel mai frig va fi in primele dimineti, cand media minimelor termice se va situa in jurul valorii de -5 grade, iar cel mai cald in ultimele, cand media lor va fi de 4 grade. Din data de 1 martie, trecator, vor fi posibile precipitatii in general slabe cantitativ, aproape in fiecare zi.

Crisana, temperaturi de pana la 12 grade Celsius de 1 martie

In Crisana, vremea se va incalzi pana in data de 1 martie, de la o medie a temperaturilor maxime de 5 grade, in prima zi, pana la 11 – 12 grade, si de la o medie a temperaturilor minime de -7 grade la inceput, pana la doua grade Celsius. In urmatoarele doua zile, atat media temperaturilor maxime, cat si a temperaturilor minime va scadea cu 3 – 4 grade.

In zilele care vor urma valorile termice vor fi, in general, in crestere, iar media maximelor va fi intre 12 si 15 grade, iar a minimelor intre zero si 4 grade. Probabilitatea mai mare de precipitatii, in general slabe si trecatoare, va fi pe 1 si 2 martie, precum si dupa data de 5 martie.

Transilvania, precipitatii slabe cantitativ incepand cu 1 martie

In Transilvania, media temperaturilor maxime va creste de la 3 grade in prima zi, pana la 9 – 10 grade, in data de 1 martie. In urmatoarea zi se va raci cu aproximativ 4 grade, apoi se va incalzi din nou, astfel ca, in data de 5 martie, media maximelor termice va fi de 13 grade. In zilele urmatoare nu vor mai fi variatii semnificative.

Media temperaturilor minime va fi negativa, dar in crestere treptata, de la -11 grade in prima zi pana in jurul a zero grade, in a doua parte a celei de-a doua saptamani. Trecator vor fi precipitatii in general slabe cantitativ aproape in fiecare zi, dar mai ales incepand din 1 martie.

In Maramures, pana in data de 5 martie, valorile termice vor fi in general in crestere, iar media maximelor va avea variatii intre 4 si 10 grade si a minimelor intre -7 si zero grade. Ulterior, temperaturile nu vor mai avea variatii importante, media maximelor situandu-se in jurul a 12 grade, iar cea a minimelor va fi de 1 – 2 grade. Probabilitatea de precipitatii va fi in crestere dupa data de 28 februarie.

Moldova, temperaturi de 5-6 grade Celsius la inceputul lunii

In Moldova, in prima saptamana, media temperaturilor maxime va inregistra oscilatii de la un interval la altul, respectiv o scadere pana la 4 grade pe 27 februarie, apoi o crestere in intervalul 28 februarie – 1 martie, pana la 10 – 12 grade si, din nou, o scadere, spre valori de 5 – 6 grade, in zilele de 2 si 3 martie. In a doua saptamana, valorile termice diurne vor fi, in general, mai ridicate decat cele specifice perioadei, maximele lor fiind cuprinse, in medie, intre 11 si 14 grade.

Pe parcursul celor doua saptamani, media temperaturilor minime se va situa intre -1 si 3 grade, cu exceptia noptilor din 26 februarie si 3 martie, care vor avea o medie in jur de -3 grade. Vor fi precipitatii slabe in intervalul 26 – 27 februarie, dar local si in unele zilele ale intervalului 1 – 10 martie.

Dobrogea, temperaturi de pana la 11 grade la inceputul lunii martie

In Dobrogea, media temperaturilor maxime va fi de 5 – 6 grade, pana pe 27 februarie, apoi va creste in intervalul 28 februarie – 1 martie pana la 10 – 11 grade. Va urma o scadere spre valori de 6 – 7 grade, in zilele de 2 si 3 martie. In a doua saptamana, valorile termice diurne vor fi, in general, mai ridicate decat cele specifice perioadei, maximele lor fiind cuprinse, in medie, intre 10 si 13 grade.

Pe parcursul celor doua saptamani, media temperaturilor minime se va situa intre zero si 5 grade, mai putin in noptile din 26 februarie si 29 februarie, cand media valorilor termice ca fi in jurul a -2 grade Celsius. Vor fi precipitatii slabe in intervalele 26 – 27 februarie si 2 – 3 martie, dar local si in unele zilele ale intervalului 4 – 10 martie.

Muntenia, precipitatii slabe la inceputul lunii

In Muntenia, pana pe 27 februarie, vremea va fi normala termic, cu o medie a temperaturilor maxime de 6 – 8 grade, urmand ca, in ultima zi a lunii februarie si prima zi din martie, aceasta sa creasca spre valori de 12 – 14 grade, iar in zilele de 2 si 3 martie media sa scada la 9 grade. In a doua saptamana, valorile termice diurne vor avea maxime mai ridicate decat cele specifice perioadei, a caror medie se va situa intre 13 si 16 grade.

In urmatoarele doua saptamani, media temperaturilor minime va fi cuprinsa intre -3 si 3 grade, si doar in primele doua nopti media minimelor termice va fi in jurul valorii de -5 grade. Precipitatii slabe se vor semnala in intervalele 26 – 27 februarie si 2 – 3 martie, dar local posibil si in unele zile ale intervalului 6 – 10 martie.

Oltenia, maxime de 16 grade Celsius la inceputul primaverii

In Oltenia, vremea va deveni normala din punct de vedere termic pana pe 27 februarie, cand media temperaturilor maxime va atinge 7 grade. Apoi, in 28 februarie si 1 martie, aceasta medie va creste spre valori de 13 – 15 grade, dar va scadea in zilele de 2 si 3 martie, la 9 grade. In a doua saptamana, valorile termice diurne vor avea maxime mai ridicate decat cele specifice perioadei, a caror medie se va situa intre 13 si 16 grade.

Pe parcursul celor doua saptamani, media temperaturilor minime va oscila intre -3 si 3 grade, exceptand primele doua nopti, care vor avea o medie a minimelor termice in jurul valorii de -6 grade. Vor fi precipitatii slabe, locale, in unele zile ale intervalului 1 – 10 martie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE