Comisia Europeana, acord provizoriu pentru Legea Alimentelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un important dosar legislativ preluat si gestionat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pe perioada detinerii de catre tara noastra a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, este propunerea de Regulament privind Legea Generala a Alimentelor.

In data de 11 februarie, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord provizoriu referitor la propunerea Comisiei Europene, depusa in aprilie anul trecut, de modificare a Regulamentului privind legislatia alimentara generala.

Este o reusita a echipei de experti ai ANSVSA, care a purtat negocieri sutinute pe parcursul a trei intalniri trialog Parlament, Consiliu si Comisie si a opt intalniri tehnice, care au avut loc incepand cu data de 1 ianuarie, cand Romania a preluat Presedintia Consiliului Uniunii Europene in domeniile veterinar si siguranta alimentelor.

Propunerea urmareste initiativa cetatenilor europeni si cresterea transparentei evaluarii riscurilor la nivelul UE in lantul alimentar, consolidarea fiabilitatii, obiectivitatii si independentei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si revizuirea guvernantei acestei institutii, pentru a asigura sustenabilitatea sa pe termen lung. Propunerea raspunde, de asemenea, controlului de sanatate al Legii Generale a Alimentelor, incheiat in ianuarie 2018.

Este o materializare a dezideratului UE de a orienta viitoarele strategii in domeniul sigurantei alimentelor catre perfectarea modului de solutionare al problematicilor cheie la nivelul spatiului comunitar, cum ar fi: gestionarea situatiilor de criza, utilizarea de instrumente de evaluare a riscului in luarea deciziei si comunicarea riscului.

Se urmareste infiintarea unei baze de date europene comune a studiilor comandate pentru substantierea dosarelor de autorizare depuse de companii.

Proiectele de norme care sa asigure transparenta si independenta procedurii UE de evaluare a riscurilor pentru siguranta alimentara au fost convenite provizoriu cu Presedintia Romana.

Procedural, acest acord urmeaza sa fie confirmat in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti  si apoi inaintat Parlamentului European spre aprobare, iar in final va fi retransmis Consiliului, pentru adoptarea finala.

Noile norme vor intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE