Pesta rumegatoarelor mici, o noua boala ce pandeste intreaga Europa. Autoritatile romane iau masuri de preventie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In contextul epidemiologic actual, al raspandirii Pestei Rumegatoarelor Mici (PRM) in Bulgaria, in perioada 1-2.11.2018 se desfasoara, in judetul Dolj, un exercitiu de simulare al masurilor care urmeaza a fi intreprinse de autoritati in cazul aparitiei unei suspiciuni sau a unui focar de PMR in Romania.

La acest exercitiu participa directori din cadrul Autoritatii, presedintele institutiei, dr. Geronimo Branescu, specialisti din cadrul tuturor Directiilor judetene, dar si reprezentanti ai altor institutii ale statului, care au atributii in combaterea bolilor la animale.

Scopul acestui exercitiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operational pentru  interventia in focarele e de PRM la nivel local, viteza de reactie si capacitatea structurilor din cadrul DSVSA judetene si a celor din cadrul celorlalte institutii, de a conlucra, in cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Programul instruirii va viza urmatoarele aspecte:

Informarea privind evolutia focarelor de PRM in Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restrictie datorita evolutiei bolii;

Etiologia, etiopatologia, aspectele clinic si anatomopatologice ale PRM;

Legislatia in vigoare privind PRM;

Diagnosticul PRM;

Manualul Operational pentru interventia in focarele PRM;

Exercitiu practic (simulare) privind modul de interventie in cazul aparitiei unei suspiciuni si/sau a unui focar de PRM intr-o exploatatie.

Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele.

De regula, in focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerata una dintre cele mai contagioase boli ale rumegatoarelor mici.

In cazul aparitiei bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasarii acestor rumegatoare, exportul, importul si cresterea in exploatatii intensive.

In Romania nu evolueaza aceasta boala, avand statut de tara libera de pesta micilor rumegatoare.

Transmiterea infectiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv si putin probabil indirect, avand in vedere rezistenta scazuta a virusului in mediul exterior. Virusul patrunde in organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evolutia bolii este supraacuta sau acuta, caracterizata clinic prin febra, tulburari digestive si respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni si ulcere la nivelul cailor respiratorii si a mucoasei digestive.

In caz de aparitie a bolii, in tari indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

In tarile in care boala evolueaza frecvent, animalele bolnave se izoleaza si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor bacteriene secundare sau se sacrifica. Se aplica dezinfectia si vaccinarea animalelor sanatoase.

Pe aceasta cale, ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania, implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala.

Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE