MADR: noi masuri fitosanitare pentru protectia plantelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat recent un proiect de lege privind modificarea si completarea Anexei nr. IV la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protecție impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.

Prin Ordonanta Guvernului nr. 136/2000, aprobata si modificata prin Legea nr. 214/2001 au fost stabilite masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, alaturi de Ordonanta Guvernului 136/2000.

Actele normative enumerate mai sus transpun Directiva Consiliului 2000/29/CE din 8 mai 2000, privind masurile de protectie impotriva introducerii in Comunitate a organismelor daunatoare plantelor sau produselor vegetale si impotriva raspandirii lor in Comunitate.

Directiva Consiliului 2000/29/CE este directiva de baza care reglementeaza masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor, produsele vegetale si/sau altor obiecte pe teritorul Uniunii.

In scopul asigurarii protectiei fitosanitare a teritoriului Uniunii impotriva organismelor daunatoare care pot avea gazda semintele de Solanum tuberosum L., cunoscute si sub denumirea de seminte de cartof true potato seeds, o parte din statele membre au solicitat exigente specifice pentru circulatia semintelor care provin din Uniune.

Semintele plantelor speciilor de Solanum L, cu tuberculi, stoloni sau hibrizii lor, destinate plantarii, stocate in banci de gene sau in colectii genetice nu sunt incluse in semintele mentionate, deoarece sunt destinate unor activitati de cercetare.

Proiectul de act normativ se afla in dezbatere publica, pe site-ul MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE