Protectia plantelor, dezbatuta in cadrul unui eveniment international. Cine a reprezentat Romania la aceasta reuniune

Facebook
Twitter

La Roma a avut loc cea de-a 14-a reuniune a Comisiei pentru Masuri Fitosanitare (CPM 14 Affairs), la invitatia Directorului general al FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura) domnul Graziano da Silva. Sesiunea a fost convocata in conformitate cu prevederile Articolului XI al Conventiei Internationale pentru Protectia Plantelor (1997).

In cadrul sesiunilor de lucru pentru dezvoltarea sectorului fitosanitar pe termen mediu si lung au fost identificati 5 piloni. Astfel, primul pilon vizeaza asigurarea unei abordari uniforme in aplicarea masurilor fitosanitare,  fiind asumat in acest sens Cadrul Strategic pentru perioada 2020-2030, care subliniaza liniile directoare pentru Organizatiile Nationale de Protectia Plantelor (NPPOs).

Cel de-al doilea pilon este reprezentat de aprobarea in unanimitate a declaratiei care recunoaste necesitatea unei finantari sustenabile si solicitarea ca FAO sa isi mareasca sprijinul financiar pentru IPPC.

Al treilea suport este constituit de adoptarea unor standarde privind fumigatia si masuri de diagnosticare in laborator care sa contribuie la reducerea ariei de raspandire a organismelor daunatoare Xylella fastidiosa si Bactrocera dorsalis si altele.

Totodata, o masura gandita sa sprijine la nivel mondial un comert mai sigur, dar si cresterea in volum a acestuia, este adoptarea de catre partile contractante a planului de sustinere financiara si dezvoltare a sistemului e-Phyto. Comisia Europeana si cele 28 de state membre au decis sa investeasca financiar in acest sistem electronic care va trece de la faza de proiect la faza de implementare pentru dezvoltarea atat a sistemului hardware, cat si pentru crearea unei legaturi intre acest sistem electronic si sistemul TRACES (TRACES: TRAde Control and Expert System) operat in Uniunea Europeana.

Comitetul din cadrul IPPC responsabil cu pregatirea Anului International al Sanatatii Plantelor a prezentat logo-ul si sloganul care definesc imaginea Anului International al Sanatatii Plantelor, precum si planul de actiune si bugetul alocat pentru activitatile dedicate cresterii gradului de constientizare in ceea ce priveste sanatatea plantelor la nivel global.

In functie de competentele de vot, Delegatia Romaniei si cea a Comisiei Europene au sustinut cei 5 piloni de dezvoltare, iar prin contributiile aduse au creat un mediu favorabil unor evolutii pozitive in ceea ce priveste sectorul fitosanitar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE