Viitorul Politicii Agricole Comune, dezbatut in cadrul unui eveniment organizat la Bucuresti

Facebook
Twitter

In data de 4 iunie 2019 s-a desfasurat Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti si a fost gazduita si prezidata de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

La reuniunea informala au participat ministri pentru agricultura si pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, secretarul general al Copa-Cogeca, Pesonen Pekka Juhana, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Parlamentului European, Paolo De Castro.

Pe agenda reuniunii s-au regasit subiecte deosebit de relevante si de actualitate pentru statele membre, in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricola, inovarea si  bioeconomia – crearea de sinergii si instrument principal in dezvoltarea rurala. In cadrul reuniunii informale s-au desfasurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore precum si o informare din partea Presedintiei despre stadiul pregatirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Astfel, Uniunea Europeana a propus o candidatura unica, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, aceasta fiind prima femeie candidat pentru acest post de la fondarea FAO.

In deschiderea dezbaterii, ministrul Petre Daea a salutat prezenta distinsilor oaspeti, declarandu-se onorat sa gazduiasca la Bucuresti intr-o locatie deosebita sesiunea Consiliului informal pentru agricultura.  Presedintele Consiliului a reiterat necesitatea de a readuce in discutie cercetarea agricola si bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultura, luand in considerare viitoarea reforma a Politicii Agricole Comune.

Cercetarea in agricultura si bioeconomia reprezinta prioritati-cheie menite sa permita fermierilor din tarile UE alinierea la standardele tot mai inalte impuse de PAC, mai ales la cele de  mediu si clima.

Petre Daea a subliniat demersurile Uniunii Europene pentru sustinerea cercetarii si inovarii concretizate in: programul-cadru de cercetare actual al UE Orizont 2020, politica de dezvoltare rurala si strategia pe termen lung intitulata „O abordare strategica a cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii in UE”, finalizata de Comisie in iulie 2016.

Discutiile au subliniat relevanta politicilor solide si a instrumentelor adecvate pentru a asigura transmiterea catre fermieri a cunostintelor si a rezultatelor acestor cercetari.

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea in noua PAC sa acorde o importanta sporita construirii unui sistem functional de cunoastere si inovare agricola (AKIS), cooperarii si integrarii sectorului primar in lanturile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltarii durabile.

Ideea unanim exprimata a fost aceea ca cercetarea agricola trebuie sa joace un rol mai important in dezvoltarea solutiilor pentru un viitor care sa respecte obiectivele europene si pe cele de dezvoltare durabila, in conformitate cu specificul local.

Totodata, ministrul a mentionat actiunile intreprinse de Comisia Europeana in privinta bioeconomiei: actualizarea strategiei „O bioeconomie durabila pentru Europa – Consolidarea legaturii dintre economie, societate si mediu” in octombrie 2018, punandu-se accentul pe conceptele de durabilitate si circularitate, cu scopul de a promova reinnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de productie primara, protectia mediului si imbunatatirea biodiversitatii.

In decembrie 2018, in cadrul Consiliului de Agricultura si Pescuit, ministrii au realizat un schimb de opinii pe aceasta tema, concentrandu-si atentia asupra modului in care se poate valorifica potentialul bioeconomiei si al stimularii cresterii economice. In cadrul Presedintiei Romaniei, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, in baza a trei aspecte propuse de tara noastra care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia si viitoarea PAC, bioeconomia in Orizont Europa.

Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale majore, organizand astfel, Conferinta la nivel inalt privind cercetarea agricola – baza de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale si a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la Bucuresti in data de 5 aprilie 2019. Aceasta conferinta a avut o serie de obiectivele ambitioase precum: identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in bioeconomie, in economia circulara si  participarea mai ampla a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, stabilirea prioritatilor in domeniul cercetarii agricole pentru a indeplini noile cerinte privind bioeconomia si economia circulara.

In cadrul Consiliului ministrii au impartasit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai buna a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, in special in sectorul bioeconomiei, pentru a-i indrepta pe fermieri catre inovare si cercetare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE