10 mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundatii si de grindina. Raspunsul ministrului Daea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca suprafata agricola afectata de inundatii si grindina a ajuns la aproximativ 10.000 de hectare, insa culturile nu sunt compromise, ci se afla doar in pericol temporar, noteaza Agerpres.

„Avem informatii despre culturile afectate de inundatii, dar sunt relative, pentru ca ceea ce este astazi nu este maine in sensul ca anumite suprafete pe care acum balteste apa peste cateva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decat in pericol temporar fara sa fie compromisa. Vom avea in curand datele exacte. Este insa o suprafata mica, undeva la 10.000 de hectare la nivel national si asta inseamna diverse culturi afectate de baltiri sau de grindina, atat cu grau cat si cu rapita, orz dar si cu culturi de primavara, in speta floarea soarelui, porumb si anumite suprafete cu mazare”, a declarat ministrul.

Ministrul Daea, despre sistemul antigrindina

Intrebat despre eficienta sistemului antigrindina, in conditiile in care in prezent se inregistreaza fenomene meteo extreme, ministrul a precizat ca pana in prezent au fost lansate peste 1.000 de rachete, insa a explicat ca ne aflam intr-o situatie extrem de delicata, in conditiile in care acesta este primul an in care s-a lansat un numar atat de mare de rachete – 75 intr-o singura zi.

„Sistemul antigrindina a dat aproximativ 1.000 de rachete pana la aceasta data. Stam cu ochii pe aceste puncte de lansare. Este o situatie extrem de delicata nu am avut in anii trecuti o zi in care sa lansam 75 de rachete de la un punct de comanda. Sambata am fost la Ploiesti la centrul de comanda unde specialistii lansasera 75 de rachete, pentru a face fata situatiei cu care s-au intalnit in ziua respectiva. Lucram si actionam ca sa tinem cat putem sub control aceste fenomene”, a mai explicat seful MADR.

Ce se va intampla cu culturile distruse de inundatii

In ceea ce priveste culturile afectate de inundatii, ministrul a spus ca acestea vor fi reinsamantate.

„Daca acum s-a distrus cultura de porumb, pana la 15 iunie o reinsamanteaza. Eu am discutat si cu comisarul Hogan despre alocarea de bani europeni (pe despagubiri n.r.), dar nu vreau sa va spun prea devreme despre ce perspective sunt, dar sunt bune. Putem obtine fonduri europene la timp. Avem o veste buna pentru oameni: obtinem fonduri europene la timp si suntem mereu alaturi de oameni”, a adaugat Petre Daea.

Romania se afla, de cateva saptamani, sub Coduri galbene si portocalii de averse torentiale, vijelii si grindina.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE