MADR, conferinta internationala despre acordarea fondurilor europene

Facebook
Twitter

Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale a participat in perioada 28 – 29 mai 2019, la reuniunea Grupului de Lucru Leader, desfaşurata la Cluj.

Alaturi de secretarul de stat Gheniu s-au aflat experti ai Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala din cadrul Autoritatii de Management pentru PNDR si reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din Regiunea Nord Vest.

Intalnirea a cuprins doua sesiuni: in cadrul primei sesiuni discutiile au vizat abordarea Leader in privinta proiectelor de infrastructura sociala si cooperarea intre GAL-uri. De asemenea, au fost prezentate modificarile conditiilor specifice de accesare a fondurilor conform ghidului solicitantului, avand loc dezbateri privind varianta consolidata a ghidului sM 19.3 componenta B – evaluarea, precum si asupra implementarii activitatilor de cooperare ale Grupurilor de Actiune Locala. Totodata au fost expuse dificultatile intampinate in realizarea proiectelor aferente sM 19.3 componenta A, dar s-au identificat solutii pentru facilitarea accesului la implementarea acestora.

Cea de-a doua sesiune a evenimentului a fost dedicata vizitarii obiectivelor de investitii locale finantate prin PNDR, analizei modalitatilor de informare si sprijinire a GAL-urilor in initierea proiectelor de cooperare transnationala prin RNDR, prezentarii stadiului implementarii stretegiei de dezvoltare locala si a promovarii bunelor practici agricole pentru beneficiarii masurilor de sprijinire a tinerilor fermieri incluse in strategiile de dezvoltare locala ale GAL-urilor finantate prin PNDR 2014-2020.

Secretarul de Stat Gheniu a afirmat ca abordarea integrata a investitiilor asigura complementaritatea utilizarii fondurilor europene si indeplinirea obiectivelor tematice.

Participantii au efectuat vizite de lucru la beneficiarii investitiilorfinantate prin PNDR, la GAL-urile din judetul Cluj, cu scopul de a cunoaste bunele practici ale acestora, problemele cu care se confrunta in privinta implementarii proiectelor si termenul de finalizare.

Printre acestea s-au numarat proiectul privat inovativ ce vizeaza „achizitia de echipamente ce au ca scop producerea de piese si accesorii pentru autovehicule de epoca si producerea altor materiale plastice“, cat si Proiectul muzeu „Dotarea cladirii Muzeului si Centrului Etnografic Kallos Zoltan”, prin achizitionarea de echipamente pentru conservarea patrimoniului, promovarea traditiilor si specificului cultural local Rascruci, din comuna Bontida”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE