MADR: o mare piata internationala, interesata de produsele agricole romanesti

Facebook
Twitter

Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a primit marti, 24 septembrie 2019, o delegatie a Administratiei Generale a Vamilor din Republica Populara Chineza, condusa de domnul Wang Lingjun, vice-ministru.

La intalnire au participat reprezentanti ai conducerii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv domnul Traian Petcu, Vicepreşedinte – Subsecretar de Stat si domnul director general Cristian Duicu, precum si doamna Paulina Gabor, directorul general al Autoritatii Nationale Fitosanitare. De asemenea, au participat directori ai directiilor de specialitate din MADR.

In cadrul intrevederii a fost semnat Memorandumul de Intelegere cu Administratia Generala a Vamilor din Republica Populara Chineza privind cooperarea in domeniul carantinei plantelor. Scopul principal al acestuia este stabilirea cadrului general de cooperare in domeniul carantinei fitosanitare şi a protectiei plantelor. In acest sens, cele doua parti si-au exprimat aprecierea pentru utilitatea colaborarii si oportunitatea semnarii acestui acord.

In deschiderea intalnirii, secretarul de stat Botanoiu a declarat: ”In spiritul relatiilor bune pe care le avem cu partenerii nostri chinezi si pe baza acordului incheiat in anul 2009 si a  Memorandumului de Intelegere din 2014, Romania este un participant activ in grupul 17+1, evident dorind sa intareasca pe acest segment al agriculturii si al productiei agroalimentare relatiile cu partnerii din China”. De asemenea, secretarul de stat a afirmat ca Romania este interesata de consolidarea relatiilor in sectorul agricol cu accent pe cercetare, accelerarea schimburilor comerciale, dezvoltarea de parteneriate, investitii, invatamant etc.

Discutiile au vizat aspecte legate de comertul bilateral, punandu-se accent pe interesul Romaniei in asigurarea accesului si recunoasterii reciproce pe piata celeilalte parti, subliniindu-se calitatea deosebita a produselor cu indicatii geografice si denumiri de origine controlata.  In acest context, secretarul de stat Botanoiu a vorbit partii chineze despre produsele romanesti recunoscute la nivel european din punct de vedere al valorii si al standardelor ridicate.

In cadrul interventiei sale, Wang Lingjun si-a exprimat aprecierea fata de calitatea produselor romanesti, subliniind totodata faptul ca exista deschidere pentru piata chineza, cu respectarea criteriilor privind calitatea si siguranta alimentara.

Conducerea ANSVSA a relevat eforturile deosebite si implicarea activa a institutiei pentru finalizarea demersurilor si indeplinirea conditiilor privind exportul produselor agroalimentare romanesti, de interes pentru piata chineza.

Secretarul de stat Botanoiu a oferit oaspetilor chinezi informatii referitoare la sectorul agricol romanesc si performantele foarte bune ale acestuia reflectate prin rezultatele deosebite obtinute la productii in anul 2018. Acesta a transmis disponibilitatea imediata pentru tara noastra de a exporta grau, porumb si floarea soarelui catre Republica Chineza. Totodata, a adresat rugamintea partii chineze de a facilita si urgenta procesul de evaluare si aprobare pentru exportul de produse agricole si alimentare (carne de ovine, bovine, pasare, porc, peste si produse din peste, produse lactate, membrane naturale si furaje etc.) din Romania.

Partile au convenit sa urgenteze procedura de evaluare a riscurilor in cazul produselor care fac obiectul exportului catre Republica Populara Chineza.

Secretarul de stat a multumit delegatiei chineze pentru caldura si prietenia manifestata de poporul chinez, in speranta ca apropierea dintre cele doua state va stimula consolidarea relatiilor de cooperare bilaterala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE