MADR: legumele si fructele romanesti sunt sigure pentru consum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua verificarile in toate pietele agroalimentare din Bucuresti si din tara, in depozitele en-gros, precum si in hipermarket-uri, punand accent pe etichetare: indicarea corecta a localitatii de productie, a datei recoltarii pentru toate produsele autohtone, a prospetimii acestora si a tarii de origine si categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comert intracomunitar.

Avand in vedere cererea crescuta din aceasta perioada din partea consumatorilor de a se aproviziona cu legume si fructe, inspectorii din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene si a municipiului Bucuresti au intensificat actiunile de monitorizare si verificare a comertului cu legume si fructe pe toata filiera, de la producere pana la comercializare, astfel incat consumatorii sa poata beneficia de produse de calitate si  etichetate cu toate elementele obligatorii.

In prag de toamna, producatorii autohtoni asigura consumatorilor in cadrul pietelor agroalimentare si volante suficiente cantitati si o gama diversificata de legume si fructe de sezon din productia autohtona. Astfel, in pietele agroalimentare, in cele de gros sau in spatiile special amenajate se gasesc legume si fructe proaspete, la preturi accesibile precum: tomate, ardei gras, ardei gogosari si kapia, vinete, cartofi, varza, morcov, radacinoase, verdeturi, conopida, pepeni verzi si pepeni galbeni, etc.

Pana la aceasta data, in municipiul Bucuresti si toate judetele din tara, in urma actiunilor de verificare a pietelor agroalimentare, a hypermarket-urilor si a depozitelor en-gros de legume si fructe, pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 137.000 lei si 142 avertismente cu planuri de remediere.

In cadrul Programului National de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe si cereale, Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat pana in prezent la nivel national un numar de 2.116 probe, din care au fost analizate 2.082, in vederea depistarii depasirilor de reziduuri de pesticide, in lucru aflandu-se un numar de 34 probe.

Rezultatele analizelor de laborator confirma faptul ca legumele si fructele din productia autohtona intrunesc standardele de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va desfasura in continuare actiuni de monitorizare a comertului cu legume si fructe, iar rezultatele acestor controale vor fi aduse la cunostinta opiniei publice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE