MADR: Telemeaua de Sibiu primeste recunoasterea internationala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat pe 16 octombrie 2019, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP).

Telemeaua de Sibiu este o branza semi-tare, produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatica cu cheag. Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Laptele folosit pentru fabricarea produsului ”Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute in zona geografica delimitata si hranite in principal pe pasune. Totalitatea factorilor ce vizeaza modalitatea de crestere si alimentatie a animalelor, precum si tehnicile de prelucrare locale determina specificitatea laptelui ca materie prima si contribuie la asigurarea caracteristicilor si calitatii produsului ”Telemea de Sibiu”. Particularitatea acesteia este data de gustul intens si placut, discret acrisor, sarat, care dupa degustare lasa o senzatie onctuoasa.

Asociatia producatorilor de ”Telemea de Sibiu”, compusa din zece persoane juridice situate in arealul geografic delimitat, a dorit obtinerea recunoasterii oficiale europene pentru a-si proteja reteta traditionala mostenita din timpuri stravechi si a oferi consumatorilor produse naturale si sanatoase.

Reamintim ca Romania detine sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europeana: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu – IGP (2016), Novac afumat din Tara Barsei -IGP (2017), Scrumbie de Dunare afumata – IGP (2018), Carnati de Plescoi(2019) si Telemea de Ibanesti Denumire de Origine Protejata (2016), Telemea de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE