Un numar de 21 de produse traditionale realizate in judetul Buzau au fost atestate si inregistrate in Registrul national al produselor traditionale.

„Sunt produse traditionale romanesti transmise din generatie in generatie, realizate dupa retete stravechi, iar recunoasterea la nivel national permite conservarea si protejarea lor”, a declarat joi, pentru Agerpres, Daniela Stan, sef de serviciu in cadrul Directiei Judetene Agricole Buzau.

Potrivit sursei citate, pe langa produsele traditionale din carne, babic de Plescoi, pastrama de oaie, ghiudem, cele mai multe realizate in zona Berca-Plescoi, au fost atestate si produse de panificatie, covrigi impletiti suprapusi, sau din legume, tomate in bulion si bulion.

„Doua noi produse traditionale atestate in cursul acestui an sunt ‘Babic de Buzau’, realizat de o firma din comuna Tisau, precum si toba de casa”, a mai declarat sursa citata.

Totodata, reprezentata DJA Buzau a afirmat ca, la nivelul judetului, au fost atestate pana in prezent 21 de produse traditionale, alte doua, Covrigii de Buzau si Painea taraneasca de Buzau sunt in curs de atestare, iar cunoscutii carnati de Plescoi se afla pe lista produselor traditionale romanesti care vor primi protectie europeana.